НОВИНИ

Протест на жители от разградски села заради по-скъпа питейна вода

С протестна подписка жители на разградски села, настояха да не ги заставят насила да ползват по-скъпа питейна вода от система „Дунав”. Досега те получаваха услугата от частно ВиК, което обаче няма как да продължи да работи, защото съдът е постановил, че тръбопроводите в селата са собственост на общината. Тя на свой ги предоставя за стопанисване на държавното „Водоснабдяване-Дунав”.

bnt avatar logo
от Любомир Петков
21:11, 18.03.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Хората са възмутени, че ще им се наложи да плащат за кубик вода близо 60 ст. повече. Част от недоволните, излязоха днес на протест в Разград с викове:

- Не искаме да плащаме скъпа дунавска вода!

Управителят на частното ВиК с. Раковски настоя общината да преразгледа вече веднъж отхвърленото искане на дружеството тръбопроводите да им бъдат предоставени на концесия.

Емил Гиздов: „В изпратеното писмо не се казва, че нашето искане е незаконно, а че вече е неудачно да се предприемат действия и процедури за отдаване на концесия на вътрешните водопроводни мрежи в двете села”.

Протестът съвпадна с общото отчетно събрание на „Водоснабдяване Дунав“, на което бе подписан договор с областната ВиК Асоциация. Нейният главен секретар поясни, че искането на частното дружество не е разглеждано на форума, защото е недопустимо.

Надя Йорданова, главен секретар на ВиК асоциацията: „Те могат да бъдат само и единствено подизпълнители с уговорката, че „Водоснабдяване-Дунав” може да вземе това решение. По отношение на експлоатацията и поддръжка на вътрешната водопреносна мрежа след сключването на днешния договор те не могат да продължат да действат”.

Жителите на двете села са сезирали за казуса националният омбудсман Мая Манолова и комисията за защита на потребителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ помагат на Франция и Белгия в сигурността след парижките атентати
САЩ помагат на Франция и Белгия в сигурността след парижките атентати
Да живееш на пейка в парка
Да живееш на пейка в парка