НОВИНИ

​Барак Обама​: Днес е нов ден в отношенията на САЩ с Куба

Барак Обама определи деня като ново начало в отношенията между двете страни, Раул Кастро пък призова госта си от Белия дом да вдигне ембаргото, наложено на страната му.

bnt avatar logo
от Младен Петков-кор. на БНР
21:45, 21.03.2016 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
По света

Историческото посещение на американския президент Барак Обама в Куба е топ новина в Съединените Щати. Стопяването на леда между двете страни се приема с разнопосочни чувства, като мнозинството смята промените като положителни. Според допитване на Си Би Ес и Ню Йорк Таймс 52 процента одобряват действията на Обама по отношение на Куба. Шест от десет вярват, че възстановяването на дипломатическите връзки ще окаже добро влияние, но чувствата са смесени, когато са запитани дали това ще доведе до повече демокрация в островната държава.

В анкетата 52 процента не одобряват намерението на президента и настояването на кубинския лидер Раул Кастро за затворяне базата в Гуантанамо.

Очакванията в Америка са стъпката да отвори нови възможности за бизнеса. От друга страна критикуващите инициативата на Обама приемат визитата като подкрепа за режим, който нарушава човешките права. Опонентите на сегашната администрация на Белия Дом, в това число и сенаторът Тед Круз, който е с кубинско потекло, го обвиняват в липсата на по-твърдо заклеймяване на третирането на дисиденти.

Барак Обама, президент на САЩ: Докато продължавам да настоявам пред Конгреса да се вдигне търговското ембарго, обсъдих с президента Кастро стъпките, които Куба трябва да предприеме, за да покаже, че е готова да прави бизнес с нас. Това включва създаването на повече съвместни предприятия, както и даването на възможност на чужди компании да наемат кубинци директно на работа.

Вероятно темата ще бъде засегната във вторник, когато Обама ще изнесе реч пред кубинския народ и по-късно се очаква да се срещи с представители на политическата опозиция.

Въпросът за човешките права беше повдигнат и на съвместната пресконференция на американския президент и колегата му Раул Кастро.

Кастро отговори, че ако му дадат списък с политически затворници ще ги освободи веднага. От своя страна Обама заяви, че все още е обезпокоен от състоянието на човешките права в Куба, но според него двете страни имат достатъчно общи неща помежду си, които да доведат постепенно до нормализиране на отношенията.

Междувременно в речта си 84-годишният домакин призова са сваляне на действащото от десетилетия ембаргото. Гостът му отговори, че това ще стане, но не може да каже кога.

Раул Кастро, президент на Куба: Много повече може да се постигне, ако се вдигне блокадата. Ние оценяваме позицията на президента Обама и неговата администрация срещу блокадата и многобройните му призиви към Конгреса тя да бъде отменена. Премахването на блокадата ще бъде основата на нормализирането на двустранните отношения. Необходимо ще е и да се върнат незаконно окупираните територии от морската база Гуантанамо.

За следобедните часове местно време в програмата е включена среща с местни предприемачи на фона на регулаторните промени в САЩ, които улесняват бизнес отношенията между двете държави. От скоро все повече кубинци имат възможност да общуват с американски бизнесмени и да обменят идеи, както и да посещават обучения.

На срещата една от темите е изграждане на интернет достъп. Едва пет процента от кубинското население ползва Интернет. Целта на местното правителство е 60 процента от хората да има достъп до Интернет до 2020. Преките американски инвестиции и биха помогнали в осъществяването на този план.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Астрономическата обсерватория в Стара Загора на 55 години
Астрономическата обсерватория в Стара Загора на 55 години
Започва седмицата на модата в София
Започва седмицата на модата в София