НОВИНИ

Арести в Брюксел, антитерористичната спецоперация продължава

Шестима души бяха арестувани при продължаваща полицейска операция в два квартала на Брюксел. Квартал Шаарбек в столицата е напълно блокиран дори за жителите му. Чути са експлозии, най-вероятно контролирани. Междувременно френските власти обявиха, че са предотвратили терористично нападение.

bnt avatar logo
от БНТ
06:11, 25.03.2016 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Органите на реда предприеха обиски и проверки в центъра на белгийската столица и в квартали в северозападната и североизточната част на града. В операцията се включиха специални полицейски части и хеликоптер. При обиска на един от апартаментите в Шаарбек са открити самоделни взривни устройства. Заради находката спец полицаите са проверили всички съседни сгради. На заснето от очевидец видео с мобилен телефон се чува експлозия. До момента няма официално изявление за източника й.

Макар нивото на терористична заплаха да беше понижено вчера, градът остава под засилени мерки за сигурност. Метрото в Брюксел спря работа за през нощта и ще отвори отново тази сутрин. Междувременно стана ясно, че братята Халид и Ибрахим Бакрауи, извършители на самоубийствени бомбени нападения в Брюксел, са били известни на американските власти преди атентатите. Те са били включени в списък с лица, заподозрени във връзки с терористични организации.

Френски гражданин, заподозрян за планиране на терористично нападение, беше арестуван близо до Париж. Според вътрешния министър на страната Бернар Казньов, арестът е помогнал да бъде предотвратен атентат, чиято подготовка е била "в напреднал етап". След ареста органите на реда са извършили акция в жилищна сграда в парижкото предградие Аржантьой. Полицията е отцепила района, а на място са пристигнали специалисти за обезвреждане на взривни устройства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сирийската армия превзе Палмира
Сирийската армия превзе Палмира
​Кои са татковци за 2015 година?
​Кои са татковци за 2015 година?