Без нови решения приключи извънредният съвет на вътрешните министри от Европейския съюз, който беше свикан заради терористичните атаки в Брюксел от 22 март. Министри се обединиха около мнението, че общността трябва да започне да изпълнява на практика мерките, които вече са договорени. Белгия поиска следене на приложенията за онлайн комуникация.

Сред предвидените стъпки са обмен на базата данни на Шенгенската система и Европол, както и сътрудничеството между разследващите органи, службите за сигурност, полицията на страните членки на Европейския съюз. Холандският вътрешен министър Роналд Пластерк посочи още, че освен това страните от общността трябва възможно най-скоро да завършат разработката на европейското законодателство за борба с тероризма, включително създаването на регистър с данни за самолетните пътници. Неговият френски колега Бернар Казньов призова към по-активни действия в борбата срещу тероризма.

Бернар Казньов, министър на вътрешните работи на Франция: "На първо място, ние се намираме в ситуация, в която сме дали пълни гаранции за защита на информацията. На второ място, пътническият поименен регистър вече беше одобрен от Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия. И на трето място, сме изправени пред терористичен риск. В един момент ще трябва да спрем с отлагащите тактики и да поемем отговорност."

В тази връзка беше взето решение да се създаде реши да създаде група от експерти в областта на борбата срещу тероризма в рамките на Европейския контратерористичен център на Европол. В допълнение белгийският правосъден министър Кун Генс поиска специалните служби да получат достъп до системите за комуникация „Скайп“ и „Вайбър“ . Терористите в Европа използват тези системи за шифрована комуникация, която към този момент не може да бъде проследявана от тайните служби.