В южната част на Индийския Океан, между Мадагаскар и бреговете на Антарктика, се намира едно от последните недокоснати от човека кътчета на Земята. Островите Крозе. Тук хората наистина са рядко срещан вид. Броят им гравитира около 40. При това са от добронамерения разред „учени".

Напоследък сред тях се срещат по-особени специалисти - представители на базираната във Виена Организация по Договора за забрана на ядрените опити. Мястото е идеално за наблюдение и засичане на евентуални ядрени експлозии.

Причината - вълните от подобни взривове под вода или в атмосферата, но близо до водната повърхност, неминуемо попадат в обсега на хидроакустичната система за наблюдение.

Джери Стенли
"Ние използваме четири различни технологии да засичане на ядрени експлозии. Техниката ни е разположена в подводни хидроакустични станции. Именно такава станция ще изградим на Крозе".

Но защо точно Крозе?

Марио Замполи
"Островите Крозе са идеалния вариант за акустично наблюдение. Поставените там приемници ще могат да улавят звуци от Южния Атлантик и от по-голямата част на Индийския океан".

Никак не е лесно да бъдат инсталирани хидрофони или подводни микрофони дълбоко в океана на едно от най-отдалечените места на Земята. Хидрофоните улавят подводните звуци и по дълги кабели изпращат информацията на десетки километри до местната станция. Оттам данните стигат до централата във Виена, където се обработват и анализират.

Веднъж изградена станцията ще работи и да изпраща информация в почти реално време, 24 часа в денонощието в продължение поне на 20 години. Тя ще отсява широк диапазон от звуци, за да напипа пулса на евентуални трусове, а и вълненията на китовете.

Рафаел Шефийлд, местен управител
Край Анатарктика и изобщо в целия район има много китове. Надяваме се хидрофоните да ни дадат ценна информация за тях.Уредите ще улавят и сеизмичните движения, така че нашата система ще събира информация и за предупрежденията за цунами.

На островите Крозе няма нито пристанище, нито летище. Вероятно няма и да има. Планове за строителство, освен това на станцията, не се правят. Мястото ще си остане изолирано от цивилизацията. За да позволи на хората да се вслушват в необятната подводна шир и да отсяват правилно онова, което тя им казва.