НОВИНИ

Недоволство в Турция и Гърция срещу мигрантите

В понеделник трябва да започне връщането на мигранти от Гърция в Турция според споразумението между Анкара и Eвросъюза. Не е ясно обаче колко ще са те, как ще бъдат обработвани и къде ще бъдат настанени. Междувременно жители на Идомени в Гърция протестираха срещу лагера. В турския град Дикили, където трябва да пристигнат първите върнати мигранти, също имаше протести.

Златина Петкова
от Златина Петкова
17:53, 02.04.2016 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Жители на Идомени преградиха пътя, за да поискат от правителството да премести хилядите мигранти, които вече месеци са блокирани в лагера край селото. Местните протестират, защото мигрантите им пречат да си обработват земята, освен това влизат по домовете им и рушат собствеността им.

Ирини Трапезаниду, жителка на Идомени: Идомени се превърна в голям бежански град, а ние сме само 100 жители. Полята са унищожени, имотите ни са унищожени. Няма да имаме никаква реколта, няма да има с какво да се изхранваме.

Елени Толи, жителка на Идомени: Влязоха в къщата ми. Заключвах и те пак влизаха. Изгориха ми тенджерите, килимите ми бяха чисти, а те ги унищожиха.

Ксантула Супли, префект на Идомени: Настояваме за незабавна евакуация на лагера. Време е жителите на селото да засеят земите си, но не могат, защото там има палатки. Въпрос на оцеляване е.

Властите обявиха, че няма да използват сила за премахване на лагера и призоваха мигрантите да отидат в официалните приемни центрове, тъй като това е единственият начин да кандидатстват за преместване в Западна Европа. От края на март обаче едва около хиляда от близо 12-те хиляди са напуснали лагера.

Халед, мигрант от Сирия: Не искам да ида в друг лагер. Тук е малко по-добре. Поне може да излезеш да си купиш храна, там не може. Ще останем тук, по-добре е за нас.

Недоволство имаше и в Дикили - едно от двете места заедно с Чешме, където Турция обяви, че ще отвори приемнии центрове.

Нутрен Атаоглу, жителка на Дикили: Няма да се примиря с резултатите от мръсната политика на правителството. Нека ние да платим по хиляда лири и Европа да вземе мигрантите. Ние ги съжаляваме по човешки. Казваме "не" на войната. Но, моля, нека държавите да променят мръсната си политика. Който иска, да подслонява бежанци, аз не искам. За мен моят живот е по-важен от този на другите.

Емир Осман Турк, жител на Дикили: Дикили не е готов за това. Ако тук се събере голям брой бежанци, ще е като наказание. Това е туристически град и хората живеят комфортно. Това ще се промени с идването на бежанците.

Според споразумението, Анкара трябва да приеме обратно всички мигранти и бежанци, които са преминали нелегално в Гърция по море. В замяна ЕС ще разпредели на територията си хиляди легални сирийски бежанци от Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масов гроб в сирийския град Палмира
Масов гроб в сирийския град Палмира
Вижте как беше записана песента на Поли Генова If Love Was A Crime
Вижте как беше записана песента на Поли Генова "If Love Was A Crime"