НОВИНИ

Екзотични пеперуди в природонаучния музей

Изложба на повече от 2 000 пеперуди, скорпиони и бръмбари е подредена в Пловдивския Природонаучен музей. Собственик на частната колекция, която се представя за първи път в страната, е Петко Петков от Ямбол, който по професия е зооинженер. Освен с български и тропически пеперуди, посетителите могат да се запознаят отблизо и с най-големите бръмбари и отровни скорпиони.

bnt avatar logo
от Златка Далчева
07:10, 06.04.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Петко Петков събира колекцията си от 30 години. Започва с различни български видове пеперуди, които улавя сам, а по-късно купува екзотични пеперуди по интернет.

Петко Петков - колекционер: "В колекцията ми фигурират видове, които съм ги хващал 1984 година, това е повече от 30 години вече. Посещавал съм Тайланд, Лаос и Камбоджа, но само като турист. Там успях да се порадвам на някои тропически видове, които имам в колекцията си, успях да ги видя на живо сред природата, наистина уникално преживяване".
;

Най-голямата пеперуда, която може да се види през следващите два месеца в музея идва от Амазония. Тя е с дължина 33 сантиметра. Южноамериканските пеперуди са и едни от най-красивите.

Петко Петков - колекционер: "Пеперудите от род морфу са огромни и в по-голямата си част са яркосини, блестящи като полиран метал".

Освен най-големият бръмбар в света, който обитава Централна Африка, любознателните могат да видят на живо и кои са трите най-отровни скорпиона. Те се срещат в Югозападна Турция, цяла Северна Африка и по крайбрежието на Мароко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пребитият професор остава в критично състояние, няма да вижда с едното око
Пребитият професор остава в критично състояние, няма да вижда с едното око
Седмица на пресата в столичното френско училище
"Седмица на пресата" в столичното френско училище