Екземпляр от "Първо фолио" на Уилям Шекспир - една от най-редките книги в света, отпечатана през 1623 г., бе открит на шотландския остров Бют. Откритието идва тъкмо навреме, малко преди отбелязването на 400-годишнината от смъртта на драматурга.

Трите тома на книгата са определени като оригинални от професор Ема Смит от Оксфордския университет, специалист по шекспирознание. "Открихме "Първо фолио", за което дори не знаехме, че съществува", каза Смит. "Екземплярът е доста необичаен, тъй като съдържа доста бели страници, очевидно предвидени за илюстрации".

Книгата, подвързана с козя кожа, ще бъде изложена публично в "Маунт Стюарт Хаус", където е била и открита. "Първо фолио" е отпечатано седем години след смъртта на Шекспир и съдържа трийсет и шест пиеси, осемнайсет от които иначе нямаше да достигнат до нас. Такива са "Макбет", "Дванайсета нощ", "Юлий Цезар", "Както ви харесва" и "Бурята".

Професор Смит твърди, че не е сигурно колко екземпляра от "Първо фолио" са били отпечатани, макар да се смята, че са били около 750. Към момента е известно съществуването на около 230 екземпляра, последният от които бе открит преди две години в библиотека в гр. Сент Омер, Северна Франция. "Първо фолио", предложено за закупуване от британската аукционна къща "Кристис", бе оценено на между 800 хиляди и 1,2 милиона британски лири.