НОВИНИ

В Йемен влезе в сила прекратяване на огъня

В Йемен в полунощ влезе в сила прекратяване на огъня, договорено от ООН. Международно признатото правителство, шиитските бунтовници хуси и арабската коалиция, подкрепяща законните власти, единодушно се ангажираха да спазват споразумението.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:54, 11.04.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Прекратяването на огъня ще позволи на ООН да започне политически преговори за уреждане на конфликта, бушуващ от една година в Йемен - най-бедната страна на Арабския полуостров. Началникът на генералния щаб на правителствената армия Мохамед Али ал Макдаши заяви, че неговите подчинени няма да нарушават споразумението.

Бунтовниците хуси и съюзените с тях военни, верни на бившия президент Али Абдула Салех също обявиха, че са предали на ООН писмо, в което се ангажират да спрат военните операции по суша, въздух и земя на цялата територия на Йемен. Те контролират столицата Сана и обширни райони в северната и западната част на Йемен.

Предварителните нагласи на гражданите в страната относно предстоящите мирни преговори варират от песимизъм до умерен позитивизъм.

Мохамед Али, жител на столицата Сана: "Трябва да останем оптимисти и да се надяваме, че всичко ще бъде наред., стига външните сили да спрат и да не се месят в нашите работи. Ако могат да ни оставят на мира и свободни, ние искаме да построим отново родината си."

Военни източници обвиниха бунтовниците, че са нарушили прекратяването на огъня в град Таиз още преди то да влезе в сила, но според експерти липсата на ответна реакция или последвали действия показва, че тези нарушения не са сериозни и не застрашават примирието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корабът Дракон се скачи с МКС
Корабът "Дракон" се скачи с МКС
Решават дали да оставят в ареста задържаните в дискотека в Студентски град
Решават дали да оставят в ареста задържаните в дискотека в Студентски град