НОВИНИ

Трета нощ на насилие и протести в Македония

Трета нощ на белязани от насилие протести в македонската столица срещу обявената от президента амнистия на политици. Двама полицаи бяха ранени, а 14 души са задържани.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов Диян Каролев
06:19, 15.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Няколко хиляди демонстранти със знамена и транспаранти с надписи "Няма справедливост, няма мир" се изправиха срещу засилено полицейско присъствие около всички основни държавни сгради в столицата. Демонстрантите влязоха в сблъсъци с полицията и замеряха с камъни и фойерверки полицейския кордон около централата на управляващата партия ВМРО.

Миналата година бяха разпространени множество подслушани телефонни разговори, направени от съюзници на тогавашния премиер Никола Груевски, които разкриха правителствен контрол над журналисти, съдии, манипулиране на изборите. Зоран Заев, лидер на опозицията, обвини Груевски, че неговият шеф на контраразузнаването е организирал подслушването на над 20 хиляди души.

По случая беше назначен специален прокурор, който да разследва разкритията, а Груевски се съгласи да има предсрочни избори, които се очакваха през юни. Въпреки обявената от президента амнистия на 56 лица, замесени в скандала, специалния прокурор обяви че ще продължи разследването.

Нашият специален пратеник в Скопие Костадин Филипов разказа, че вчера в Скопие почти паралелно са протекли два протеста. Единият – пред сградата на парламента, а другият – пред партийната централа на опозиционния Социалдемократически съюз. Този път организаторите явно са си извлекли поука от предишната нощ и двата протеста се разминаха както по време, така и по място. И двата протеста са свикани от граждански сдружения и неправителствени организации. От мегафоните са звучали думи на отрицание и на несъгласие с решението на президента Георге Иванов.

Вижте целия коментар на нашия специален пратеник в Скопие Костадин Филипов в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Човешка грешка е вероятната причина за падналия кран върху бензиностанция
Човешка грешка е вероятната причина за падналия кран върху бензиностанция
Близо 1000 души са ранени при земетресение на японския остров Кюшу
Близо 1000 души са ранени при земетресение на японския остров Кюшу