НОВИНИ

​Продължават вторичните трусове в Нова Загора

Земетресение с магнитуд между 4 и 4,2 по Рихтер с епицентър на 3 км югоизточно от Нова Загора разлюля тази сутрин Южна България. По данни на Европейския сеизмологичен институт земетресението е станало в 9.46 ч. То е усетено основно в Нова Загора, Сливен, Ямбол и Стара Загора. Продължават вторичните трусове. Най-силен е бил първият трус, а вторият - час по-късно - със сила 2,5 по Рихтер. Усетен е и трети трус - малко след един и половина на обед. Няма данни за разрушения и пострадали.

bnt avatar logo
от Диана Иванова
17:27, 18.04.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Първото земетресение било толкова силно, че е усетено навсякъде, не само по високите етажи. Хората казват, че трусът бил за кратко време.

- Беше много страшно, всичко се разтресе, шум се чуваше, много страшно беше. Първо се чу тътен от юг и веднага след това последва силния трус, земята под краката ми се размести, въпреки че бяхме върху бетонна плоча…

- Аз защото съм в дървен павилион, все едно една дървена играчка си я вземал и я движиш нагоре, надолу, така го усетих, доста силно беше, уплаших се.

В детската градина първоначално децата се скрили под масите, а след това изведени навън.

Жулиета Митева, директор на ЦДГ „Слънчице": В голямата група секцията се наклони, както и в дирекцията също подскочи секцията, и там има малко уплаха, при нас евакуациите минават хайде да играем навън, под игрова форма, хайде да се разходим.

Най-силното земетресение съвпаднало с началото на голямото междучасие и затова повечето ученици били навън.

Бойка Няголова, директор на СОУ „Христо Боотев": Нямаше разплакани деца, нямаше изпаднали в стрес, по-скоро това ни накара ние днеска да сме много мобилизирани.

След третия трус притеснени родители си взеха децата от детската градина и от училище.

БНТ: Защо си взимате детето?

- Защото това е трети трус.

БНТ: Притеснен ли сте?

- Разбира се, че съм притеснен.

- Притеснявам се заради трусовете. Просто искам да ми е пред очите.

Няма данни за пострадали хора, а щетите в Нова Загора са незначителни.

Николай Гроздев, кмет на община Нова Загора: Става въпрос за един паднал стар комин на сградата на музея, за част от таван, който е паднал в стая в школата по изкуствата и по информация на учители в кабинета по химия в средното общообразователно училище са паднали колби.

Като превантивна мярка кметът е разпоредил да се проверят пет потенциално опасни язовира северно от града и ако е необходимо да се намали нивото на водата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Нова част от скандалния клип на Петър Низамов - Перата
​Нова част от скандалния клип на Петър Низамов - Перата
След трусовете в Еквадор и Япония
След трусовете в Еквадор и Япония