НОВИНИ

Обама: САЩ се нуждаят от силна и единна Европа

В Хановер американският президент заяви, че САЩ се нуждаят от силна, демократична и обединена Европа за запазване на международния ред. Барак Обама разгледа традиционното промишлено изложение в града и проведе мини-среща на върха с лидерите на четирите най-големи европейски държави по основните световни проблеми.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:27, 25.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Фокус в посещението на Обама в Германия бе засилване на икономическото сътрудничество между Америка и Европа в контекста на подготвяното споразумение за свободна търговия. На хановерския панаир той призова хората да купуват американски стоки и изрази гордост от показаните американски продукти, които въплъщават иновативния дух на страната му. Обама оцени високо европейската интеграция, след като преди два дни в Лондон даде рамо на британския премиер Камерън в кампанията му оставане на Острова в Евросъюза при референдума през юни.

Барак Обама - президент на САЩ: Безспорно начинът, по който работи обединена Европа може да се подобри. Но вижте авторитарните режими и теокрациите по света, които управляват чрез страх и подтисничество. Няма съмнение, че демокрацията остава най-справедливата и ефективна форма на управление, създавана някога.

Европа трябва да поеме своята тежест от колективната сигурност, за сигурността на всеки съюзник са необходими са инвестиции в киберзащита и противоракетна отбрана, изтъкна Обама.

Барак Обама - президент на САЩ: Поради това всяка страна от НАТО трябва да дава пълния си принос за нашата обща сигурност - два процента от Брутния вътрешен продукт, нещо, което не винаги става. Честно казано, понякога Европа показва незаинтересованост към собствената си отбрана.

Обама използва трибуната за да обяви разполагането на допълнителни американски сили в Сирия за запазване на постигнатия превес срещу Ислямска държава.

Барак Обама - президент на САЩ: Малък брой американски специални части вече са в Сирия. Те изиграха важна роля за успеха на местните сили срещу Ислямска държава в ключови райони. При този успех одобрих разполагането на допълнително 250 американски военни в Сирия, включително специални части.

Русия действа силово в международните отношения, санкциите срещу нея трябва да останат до пълното прилагане на Минските споразумения, заяви Обама. Той изтъкна, че НАТО трябва да подкрепя страни като Полша, Румъния и балтийските държави на фона на напрежението с Русия, като Алиансът не забравя и заплахите по Южния си фланг. В края на посещението си в Германия той се срещна с лидерите на Германия, Великобритания, Франция и Италия на неформална среща на върха по глобалните теми и икономиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Солидарност и при втората пенсия?
Солидарност и при втората пенсия?
Бойко Борисов поздрави сръбския си колега Александър Вучич за изборната победа
Бойко Борисов поздрави сръбския си колега Александър Вучич за изборната победа