НОВИНИ

Продължават следствените действия за инцидента в "Арсенал"

Продължават следствените действия в казанлъшкия завод "Арсенал", за да се изяснят причините за инцидента, при който вчера загинаха двама души. Разследващите ще установяват дали трагедията е станала заради човешка грешка и дали техниката е била в изправност. Следствието трябва да приключи до два месеца.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
19:42, 26.04.2016 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

До момента разследващите са установили, че в цеха е възникнала производствена авария, при която е станало запалване на различни барутни съставки. От пожара загинаха директорът на Завод 3 в "Арсенал" и един от настройчиците. Най-вероятно причината за трагедията е искра по време на работа, която е запалила помещението, в което са се намирали 6-ма души. Първоначалната версия, по която се работи е, че инцидентът е причинен от човешка грешка. Това ще стане ясно от назначената техническа експертиза, която трябва да покаже дали машината, от която излиза искрата е била в изправност. Четиримата оцелели днес дадоха показания.

Пред разследващите служителите, които са намирали в цеха, където е станала аварията, са заявили, че трагедията се е случила за секунди. Единственото, което са видели преди да се евакуират е огнени кълба

Работници в Арсенал, които не пожелаха да застанат пред камерата ни, тъй като се страхуват да не бъдат уволнени, разказаха, че в последните месеци там се назначават хора без образование и без да са преминали някаква квалификация за работа с взривни вещества, която е изключително опасна и крие постоянни рискове.

Оръжейният завод е 100 процента частно дружество, в което работят над 6000 души. Дейността му се контролира чрез служба "Контрол на опасните средства" на МВР. Само преди две седмици полицейските органи са извършили проверка в оръжейницата, но не са установили нарушения на производствения процес. От 2014 година до сега Инспекцията по труда е направила 85 проверки и са открити над 400 нарушения,за което са съставени 19 акта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилен пункт за електронни отпадъци в Благоевград
Мобилен пункт за електронни отпадъци в Благоевград
Радан Кънев: Ние от ДСБ сме против задължителното гласуване
Радан Кънев: Ние от ДСБ сме против задължителното гласуване