НОВИНИ

​60 милиона души в света се нуждаят от помощ заради щети, причинени от Ел Ниньо

Около 60 милиона души в света се нуждаят от помощ заради предизвикани от феномена Ел Ниньо щети, но недостигът на пари може да застраши доставката на храни, се казва в изявление на ООН. "Данните наистина са тревожни", заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън.

bnt avatar logo
от БТА
10:43, 27.04.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
​60 милиона души света нуждаят помощ заради щети причинени ниньо

Ел Ниньо се изразява в повишаване на температурата на водната повърхност. Климатичният феномен възниква на всеки 4-5 години и предизвиква бури и наводнения по света. През 2015-2016 г. Ел Ниньо причини щети в 13 държави в Африка, Азиатско-Тихоокеанския регион, Централна и Южна Америка. Освен въпросните около 60 милиона души, милиони други са застрашени, прецени О'Брайън на среща с представители на засегнатите страни и организации за оказване на помощ в Женева.

В Африка наводненията и сушата предизвикаха глад, засегнал около 32 милиона души в южната част на континента. В Етиопия, където върлува най-голямата суша от 50 години, 10 милиона души очакват помощ, отбелязаха от организацията "Кеър интернешънъл".

Доставянето на помощ на нуждаещите се обаче не е лесна задача. ООН смята, че са нужни 3,6 милиарда долара, за да се отговори на нуждите след поредния климатичен феномен Ел Ниньо. "Събраните досега средства са съвсем недостатъчни. Нужни са още 2,2 милиарда долара, за да се доставят храни, питейна вода, медикаменти, както и семена, с които земеделците да чакат добра следваща реколта", допълни О'Брайън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговорите за Сирия ще бъдат подновени около 10 май,  очаква Москва
Преговорите за Сирия ще бъдат подновени около 10 май, очаква Москва
Козелът Тимур ще се лекува 1 месец в Москва
Козелът Тимур ще се лекува 1 месец в Москва