НОВИНИ

140 години от Априлското въстание - днешният Поп Груйо

Ангел Вранчев от регионалния клон ,,Традиция" в село Баня играе ролята на поп Груйо във възстановката на събранието на Оборище.

Милена Кирова
от Милена Кирова
00:25, 30.04.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Ангел Вранчев, председател на регионалния клон ,,Традиция " в село Баня: Калимявката на поп Груйо Бански е уникална с това, че е единствената калимявка в света, в правослвания свят, която има бойна кокарда. Бойната кокарда е лично негова идея, изработена от панагюрските златари, на която символите са: ,,Лев български", ,,Свобода или смърт", ,,С нами Бог", ,,Напред". Като символизира ,,Бог - син, Бог - отец и светия дух, българския разярен лъв, коронован. Като от ляво и от дясно в ръка има запалена свещ и още една, държаща в ръката сабя. И отдолу е написано ,,Поборник и заклинател свещеник Груйо Тренчов - с. Баня 1876, април 13-ти, Оборище - Оборище е споменато като мястото, където се е случило първото българско Велико народно събрание.

БНТ: Значи е уникална?

- Абсолютно уникална е. За пръв път сега сме изработили нейно копие, на което се явяваме по случай 180 години от неговата смърт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
140 години от Априлското въстание: Събранието на Оборище - възстановка
140 години от Априлското въстание: Събранието на Оборище - възстановка
Голямото пътуване (София - Плевен)
"Голямото пътуване" (София - Плевен)