НОВИНИ

Президентът Плевнелиев на парада - слово за историята на армията и днешния ден

Нашата история е богата на примери как народ и армия заедно отстояват правото за национално самоопределение и самостоятелно съществуване на българската държава, каза в словото си на парада Президентът Росен Плевнелиев.

bnt avatar logo
от БНТ
10:18, 06.05.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

В словото си Президентът на България Росен Плевнелиев каза:

"Много са местата и битките в нашата историческа памет, които пазят светъл спомен за бойните подвизи на българската воиска. Хиляди са имената на българските войни и военноначалници, записани в Пантеона на бойната слава. Гордеем се с подвизите на нашата армия по време на Сръбско-българската война. Завинаги в българската историческа памет ще останат боевете при Сливница, Гургулят, Драгоман и Видин. Образци на бойно майсторство и героизъм остави нашият войник в битките от Балканската война при Лозенград, Люлебургас, Чаталджа, Одрин, Булаир и др. Първата световна война ни напомня за хилядите храбри и достойни български войни неизменно отстоявали националната кауза по бойните полета на Балканите. В този период българската воиска стоически удържа своите позиции в Дойранската епопея срещу многократно превъзхождащ противник и бележи блестящи победи в Добруджа и при Тутракан, превърнали се в символ на българския боен дух. В заключителния етап на Втората световна война в битките при Крива паланка, Страцин, Драва, Мур и други Българската армия даде своя важен принос за победата над Хитлеритска Германия и за запазване на териториалната цялост на Родината.

Днес се прекланяме пред българските бойни знамена и пред подвига на героите, които с цената на живота си успяха да ги опазят и да не допуснат нито едно от тях да попадне във вражески ръце."


Вижте в следващото видео как се готви държавният глава и Върховен главнокомандващ за парада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С най-мащабния парад за последните 7 години отбелязахме Деня на храбростта
С най-мащабния парад за последните 7 години отбелязахме Деня на храбростта
Танкистите - бронираният юмрук на българската армия
Танкистите - бронираният юмрук на българската армия