НОВИНИ

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс

Президентът Росен Плевнелиев ще върне за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Изборния кодекс. Според държавния глава народните представители ще трябва да обсъдят наново измененията в член 14 на Изборния кодекс, които засягат гласуването на българите в чужбина.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:54, 07.05.2016
Чете се за: 01:59 мин.
У нас

Срещу президентското вето остро реагираха лидерите от Патриотичния фронт. Валери Симеонов, който се противопостави на недоволството на българите в чужбина, днес коментира, че решението на Плевнелиев е продиктувано от лични политически амбиции за втори мандат и нужда от подкрепа от ДПС. Премиерът Борисов също коментира ветото. По думите му ГЕРБ ще вземе решение във вторник, отчитайки рисковете за мнозинството и стабилността на кабинета.

В мотивите си държавният глава пише, че вярва, че Изборния кодекс следва да гарантира честността на изборите както в страната, така и в чужбина. Той припомня, че благодарение на избирателите политическите институции получават представителност.

Президентът обаче е убеден, че част от приетите промени в Изборния кодекс отнемат от правата на българите в чужбина. Според Росен Плевнелиев пречки за упражняване право на глас не трябва да съществуват.

Президентът се надява при новото обсъждане на закона да бъде постигнат най-добрия баланс между правата на гражданите и очаква да не бъдат приемани противокнституционни промени. Предупреждава, че ако все пак има такива, ще сезира Конституционния съд.

Подкрепящите кабинета от Патриотичния фронт и вносители на промените в Изборния кодекс определят ветото като национално предателство. Смятат, че държавния глава вкарва държавата в тежка политическа криза.

Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт: Причините за това вето за личните политически амбиции за втори мандат и нуждата от подкрепа от ДПС, която той сега си осигури с това вето, тъй като отново десетки, може би и стотици хиляди живеещи в Турция ще могат да определят политическия ред в България.

Партиите от Патриотичния фронт тепърва ще съгласуват единна позиция, но дават заявка, че оставането им в подкрепа на правителството е под въпрос. От ДПС пък, които заявиха, че ще сезират конституционния съд приветстват наложеното вето, но смятат, че има още текстове като задължителното гласуване и правото на агитацията майчин език, които е трябвало да бъдат върнати.

Четин Казак, председател на ПГ на ДПС: Бихме се радвали, ако президентът беше върнал на същото основание беше върнал и текстовете свързани с така наречения принцип на уседналост, които по същия начин въвеждат недопустимо ограничаване на конституционните права на българските граждани.

От БСП също са на мнение, че държавния глава е трябвало да наложи вето и на други текстове.

Михаил Миков, председател на БСП: Нека да видя мотивите, но смятам, че абсолютно да превръщаш конституционното право да гласуваш в задължение, за което санкционираш чрез отнемане на правото практически чрез отнемане на правото също е основание.

От ДОСТ на Лютви Местан приветстват ветото на държавния глава. Външният министър отказа да коментира ветото на с мотив, че това е негово право и институцията му е длъжна да изпълни решението на парламента.

Даниел Митов, министър на Външните работи: Външно министерство в случая, аз съм го казвал и преди ще изпълни волята на законодателя такава каквато е както сме го правили винаги прилагайки законодателството и търсейки възможности естествено за гъвкавост и така че да свършим повече работа с по-малко пари.

Президентът е прав в много от мотивите за наложеното вето на изборния закон и народните представители трябва да се съобразят с него коментира на празник в Златоград Цветан Цветанов.

Премиерът Бойко Борисов обеща решение след среща с парламентарната група на ГЕРБ във вторник. Във Фейсбук той припомня, че винаги е считал за задължение да осигурят възможност на всички български граждани в чужбина да могат да гласуват. Борисов уверява още, че отчитайки рисковете за стабилността на управлението, ще води разговори с всички партньори в управлението. Премиерът смята, че отговорността не трябва да е само негова и разчита да бъде намерен разумен и справедлив консенсус.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Против и за управляващите консерватори в Полша (СНИМКИ)
"Против" и "за" управляващите консерватори в Полша (СНИМКИ)
​Сблъсъци на австрийско-италианската граница​ (СНИМКИ)
​Сблъсъци на австрийско-италианската граница​ (СНИМКИ)