НОВИНИ

Динамично време до края на май, на места ще има градушки

Очаква се на места в страната до края на май отново да има градушки и заради опасността от тях всички трябва да следят краткосрочните метеорологични прогнози и прогнозите за опасни метеорологични явления. Това каза Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, изготвящ и месечните прогнози за времето.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:00, 11.05.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
Динамично време до края на май, на места ще има градушки

Красимир Стоев каза, че градоносните облаци се прогнозират, но трудно. Облаците се следят чрез радиолокатори и чрез спътникови снимки, но градоносните облаци се развиват много бързо - от порядъка на 15-20 минути, уточни той. Очакванията за второто и третото десетдневие на май у нас са времето да е по-динамично, като на отделни места ще има и градушки. Стоев поясни, че отсега не може да се каже за повече от три дни напред къде има вероятност в страната да има градушки.

Прогнозите за градушка спадат към прогнозите за опасни метеорологични явления и те се издават до 48 часа или най-много до 72 часа, като много е трудно за повече от три дни напред да се прогнозира къде точно се очакват градушките, обясни метеорологът. "Мога да кажа, че градушки ще има утре, в четвъртък, като процесът започва още вечерта в сряда. В четвъртък ще има пак гръмотевични бури, на места с градушки", прогнозира Красимир Стоев.

Нормално е в пролетния сезон, в който сме сега, да има атмосферни процеси, свързани с градоносни облаци и с градушки, обясни Красимир Стоев. Той отбеляза, че навсякъде е възможно при такива процеси, свързани с развитието на мощна купесто-дъждовна облачност, да има градушки. Градоносните облаци достигат до 12 километра, даже и на повече километра височина в развитие, но те са доста локални, допълни синоптикът.

Красимир Стоев поясни, че през май и юни градушките са по-интензивни. В прогнозата на НИМХ-БАН за 9 май се съобщаваше, че се очакват градушки и затова не трябва да има изненадани. На 9 май градушки имаше и на други места в страната, а не само в Ловеч, отбеляза синоптикът по повод на силната градушка, която падна в понеделник.

Синоптичната станция на НИМХ-БАН в Ловеч е извън града, а голямата градушката е била в центъра, каза Стоев. Той отбеляза, че затова няма информация дали падналите зърна от градушката са "натрупали слой до 30 сантиметра", както съобщиха медии. Това не е процес, който не се е случвал, причината е, че нулевата изотерма е много ниско и това благоприятства развитието на по-големи градови зърна, коментира метеорологът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Том Джоунс се завръща на сцената след смъртта на съпругата си
Том Джоунс се завръща на сцената след смъртта на съпругата си
Полша анулира приемането на бежанци, намиращи се в Италия
Полша анулира приемането на бежанци, намиращи се в Италия