НОВИНИ

Президентът Плевнелиев почете жертвите на тоталитаризма в Белене

Престъпленията на комунизма още не са наказани, жертвите на тоталитарния режим не получиха справедливост, а истината за този период от нашата история е тотално подменена. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на възпоменателна церемония на остров Персин - концлагера Белене. Президентите Плевнелиев и Петър Стоянов, военният министър Николай Ненчев, оцелели концлагеристи и роднини на загинали затворници почетоха паметта на жертвите, засадиха рози и поднесоха венци и цветя. За първи път гвардейци стъпиха на кървавия остров в знак на почит към жертвите.

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Мирослав Милков
18:22, 28.05.2016
8016
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Белене - 40 години това име всява ужас в сърцата на всички.

;
Върди Върдев: Беше ужас. Беше работа, глад и бой.
;



С оцелелия Върди Върдев влизаме във Втори обект - затворническото общежитие, от което на ден са изчезвали по петима души. Попаднал тук заради баща си.

;
Върди Върдев: Че баща ми е бил окръжен войвода на ВМРО. В досието ми пишеше - враг на "народната власт.
;

Най-страшно в лагера е било огледалото на коменданта. Ако те отведе да се огледаш, значи ти е за последно - разказва Върди.

;
Върди Върдев: Оцелях с много мъки, с много бой, с много тормоз. Непоносим бой. Сутрин трябваше да излизаме от помещението тук, иначе отзад биеха тия. Беха едни мръсници надзирателите.
;

В лагера е бил и бащата на Кръстинка.

;
Кръстинка Димитрова, дъщеря на бивш концлагерист в Белене: Толкова са били гладни. че които били дежурни да носят на прасетата, са изяждали храната на прасетата, за да могат да задоволят глада си.
;

Далеч от онези времена, днес няма нито един осъден, нито едно престъпление не е наказано, заяви президентът Росен Плевнелиев на възпоменателната церемония - пред онези, чиито бащи и дядовци са погребани анонимни на брега на Дунава.

;
Росен Плевнелиев, президент на РБългария: За разлика от всички други Източноевропейски народи, у нас бе разгърнат грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен, българите да бъдат лишени от памет за комунизма. Този подмолен сценарий за замитане и подмяна на историческа истина продължава да се развива със страшна сила. Не трябва да гледаме безучастно как историческата подмяна шества по медиите и учебниците. Време е да разровим праха на миналото, за да потърсим истината.
;

Според държавния глава, Белене трябва честно да разкаже истината, като се изгради Мемориален коплекс в памет на жертвите и бъде открит Музей на българския XX век.

;
Лилия Друмева, председател на Съюз на репресираните "Памет", роднина на концлагерист: Ние сме единствената страна от бившия социалистически лагер, в която, ако младите хора пожелаят да разберат какво се е случило с техните родители, деди, защо са били в концлагери, няма откъде да научат. Нито има къде да отидат, да видят имената на своите близки, да им се поклонят и да оставят едно цвете.
;
Отец Паоло Кортези, един от инициаторите за Парк-мемориал в Белене: Тук говорим за българи, които са унищожили други българи. Т.е. нещо, което се случва в семейство. Но тази рана трябва да се лекува и паметта е едно лекарство за един народ.
;

Мемориалът в памет на жертвите ще бъде на мястото, където президентът днес засади три рози в памет на загиналите. С венци и минута мълчание приключи поредният спомен за ужаса, наречен "Белене".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мустафа Карадайъ: ДПС трябва да покаже, че е фактор на президентските избори
Мустафа Карадайъ: ДПС трябва да покаже, че е фактор на президентските избори
Човешка грешка вероятно довела до инцидента в завод Арсенал
Човешка грешка вероятно довела до инцидента в завод "Арсенал"