НОВИНИ

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за МВР

Парламентът намали обезщетението на напускащите системата на МВР служители - от 20 на 12 заплати. С приетите днес на първо четене промени в Закона за МВР обаче изрично беше записано, че това важи само за държавни служители, постъпили на работа след 1 януари 2017 г. За тези, които в момента са в МВР размерът на обезщетенията остава същият, както и досега. Очаквано, промените предизвикаха бурни дебати в пленарната зала.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:13, 03.06.2016
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Двете големи групи промени в Закона за МВР са: в структурата на ведомството и при статута на служителите. Пожарната се преобразува в Агенция „Пожарна безопасност", а Дирекция „Специална куриерска служба" отива в Държавната комисия по сигурността на информацията. Намалява се платеният годишен отпуск на служителите от 30 на 25 дни. Против промените се обявиха първо от "БСП лява България".

Красимир Янков - ПГ "БСП лява България": "Реформата или трансформацията, която се предлага със закона на социоложката Бъчварова, има една-единствена цел - икономия на финансов ресурс. Намаляване на обезщетенията на полицаите, намаляване на отпуските им, замразяване заплатите на държавните служители в МВР".
Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: "Никъде в предложението, което сме направили, не става въпрос за замразяване на заплатите. Напротив, не става въпрос за замразяване на заплати, а става въпрос за генериране на ресурс, който да бъде насочен към подобряване на условията и допълнително стимулиране на работещите. Защото не може служителите в МВР да се стимулират на излизане от системата, те трябва да се стимулират по време на своята работа".

От АБВ заявиха, че не подкрепят Закона за МВР по принципни причини, заради това, че промените според тях са неадекватни, и че задълбочават недоверието към МВР.

Светослав Белемезов, АБВ: "Този законопроект излиза извън фокуса на злободневните проблеми на деня, разделя обществото и политическия елит и всява тревожност, стрес и напрежение сред професионалния състав на МВР".

"За" промените се обявиха от Реформаторския блок, защото коментираха, че подкрепят всяко едно реформаторско поведение на правителството.

Борис Станимиров - Реформаторски блок: "При изключително големия човешки ресурс, с който разполага МВР и изключително сериозния бюджетен ресурс, резултатите не са това, което обществото очаква, и това е най-видимо на най-ниското битово ниво".
;

От Патриотичния фронт подкрепиха вътрешния министър, че служителят в МВР трябва да бъде стимулиран не само при напускане, а и по време на работата му.

Красимир Каракачанов - зам.-председател на НС, Патриотичен фронт: "Но аз бих добавил, че той трябва да бъде стимулиран и при самото постъпване, за да можем, когато един полицейски служител в перспектива знае, че има един добър пакет от социални възможности още преди да постъпи, да бъде мотивиран и по този начин".

От ДПС заявиха, че подкрепят някои от промените, други - не.

Айхан Етем - депутат от ПГ на ДПС: "Аз лично подкрепям изваждането на Специалната куриерска служба и прехвърлянето ѝ към ДКСИ, но неразбираемо е за мен обособяването на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в отделна агенция".

Шефът на вътрешната комисия Цветан Цветанов призова законът да бъде подкрепен, като допълни, че някои от промените ще бъдат прецизирани между първо и второ четене.

Цветан Цветанов - председател на Комисията по вътрешна сигурност, ГЕРБ: "И "Пожарна безопасност и защита на населението" да си остане в структурата на МВР, и да се запази сегашният вертикален стил на управление".

След повече от 2 часа дебати законопроектът за МВР беше приет на първо гласуване със 116 гласа "За", 30 "против" и 12 въздържали се.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив дариха книги за кампанията на БНТ 2
Ученици от ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив дариха книги за кампанията на БНТ 2
Контрабандни цигари на пазара
Контрабандни цигари на пазара