НОВИНИ

Български роботи впечатляват по международни състезания

Младежи от цялата страна се включиха в състезанието по роботика, организирано от Русенския университет. Някои от тях се представиха с машини, спечелили медали в международни и национални турнири. Независимо от отличията, обаче, всеки имаше хъс да победи и да покаже, че неговият робот е по-добър.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
07:28, 07.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Повече от 30 робота в 10 категории се спуснаха по пистите и лабиринтите, създадени специално за тях в Русенския университет. В залата цареше дружеска атмосфера и настроение, младежите в последния момент сменяха батерии, правеха ремонти по машините, а колегите им с любопитство поглеждаха другите какво са направили. Между стените на 3D лабиринта се спусна и турбодизелът на Васил и Павел от Математическата гимназия в Русе – първите българи, спечелил бронзов медал на Робокъп джунийр в Австрия тази година.

Васил Атанасов: Обикаля лабиринта и намира изкуствени жертви. Това симулира реална ситуация в реалния живот, когато човек не може да влезе някъде.

Васил и Павел от есента вече ще са студенти във Великобритания. Казват, че не само за да влезеш в добро училище, но и за построяването на тези малки роботи, са необходими сериозни знания.

Павел Димитров: Физиката трябва за самото движение на робота, електрониката за неговото управление и програмирането – за софтуера.

Васил и Павел казват, че като завършат, ще се върнат да работят отново в България. А междувременно няма да се откажат от хобито си – да програмират роботи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загинали и изчезнали след наводненията в Австралия
Загинали и изчезнали след наводненията в Австралия
​До кога ще има порои и градушки?
​До кога ще има порои и градушки?