НОВИНИ

Бойко Борисов: Винаги съм казвал, че сме миролюбива страна

Премиерът Бойко Борисов заяви на обща пресконференция с президента Росен Плевнелиев и военният министър Николай Ненчев, че и тримата са отхвърлили идеята, прокарана от Румъния, за флотилия в Черно море. Той отново повтори, че винаги е казвал, че сме миролюбива страна и че в Черно море иска да вижда платноходи, яхти, големи кораби с туристи, а не да се превръща в арена на военни действия.

бойко борисов винаги съм казвал сме миролюбива страна
bnt avatar logo
от БНТ
13:27, 16.06.2016
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Бойко Борисов подчерта, че темата за флотилия е била повдигната от румънския премиер и президент, но до този момент с президента и министър Ненчев не са имали възможност да си разкажат за срещите и каквото има като детайли да се изчистят.

"Така се събрахме и стана ясно, че позициите са ни абсолютно идентични - евроатлантическата ориентация на България е доказана, лоялността на България е доказана и към ЕС, и към НАТО. Ние имаме договор от 2006 г. и 2500 американски войници минават всяка година - общо 5000 минават всяка година, но до 2500 войници могат да бъдат в базата в Ново село. Даже участвахме в наблюдението, на учения на българските и американските сухопътни сили, на нашата и тяхната авиация, модернизирахме летището в Безмер, което е най-голямото военно летище, в Граф Игнатиево... Непрекъснато се провеждат тренировки и учения, и подготовка, сиреч - ние по-пронатовски от това няма къде да бъде. От тук нататък има една граница. Има държави, които гонят своите интереси, гонят своите позиции, искат да са на гребена на вълната в даден момент - това си е тяхна работа.", каза премиерът

Той е доволен, че с държавния глава и министърът на отбраната, както и с външния министър са на едно мнение.

"Флотилия, по начина по който беше предложена е отхвърлена и от държавния глава, и от военния министър, и от мен - и на срещата с румънския премиер, и на срещата с румънския президент. Да не говорим и затова, че яко някой си е мислил, че може да се случи - има един договор от Монтрьо, който казва, че в Черно море три седмици или 21 дни могат да проявяват военни кораби. Никой няма съмнения в нашите пронатовски и проевропейски позиции и това трябва да е ясно и категорично", каза премиерът.

;

"Има една тема, която още от сега искам да я изговоря, но тя минава през Европейския съвет, минава през политическо решение на НАТО. Такова решение взехме и помагаме на Гърция със сили на НАТО в Егейско море. Същото иска и Италия. Ние полагаме огромни усилия с военните кораби, с корабите на Гранична полиция - до този момент това не ние необходимо. Сиреч, тема за кораби на НАТО да охраняват нашата граница може да възникне само при мощна бежанска вълна, ако се зададе по море, след като затворят Егейско и Средиземно море. От сега ви го казвам, за да го знаете. Истински се надявам, че с нашите сили ще успяваме да се справим. Така, че имаме приета от НС програма за въоръжените сили, пълно разбиране - всяка държава има свои цели и си ги гони, и си ги постига. Ние именно в тази флотилия по този начин конструирана - не. Иначе България участва на ротационен принцип винаги в ученията и няма как като страна - член на НАТО, когато се провеждат в Румъния тези учения ние да не изпратим до 400 войници, те може да са и 20. Предприехме това, защото Румъния ни е близо, защото можеше да се наложи да отидем до Прибалтика", заключи премиерът Бойко Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дим от локомотива спря бързия влак Бургас-София
Дим от локомотива спря бързия влак Бургас-София
Росен Плевнелиев: Няма нищо извънредно в държавата
Росен Плевнелиев: Няма нищо извънредно в държавата