НОВИНИ

Специално за БНТ: Посланикът на Ирак у нас Кахтан ал Джанаби

Фалуджа - иракският град, който през последните седмици привлече вниманието на международната общност. В края на май иракските сили започнаха офанзива срещу Ислямска държава, която контролира града от 2 години. Десетки хиляди цивилни са блокирани във Фалуджа и джихадистите ги използват като жив щит. Съвсем скоро, обаче, градът ще бъде свободен, смята посланикът на Ирак в България Кахтан ал Джанаби. За решителната битка и за живота под контрола на Ислямска държава, посланик Ал Джанаби разказа специално за БНТ.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева оператор: Борислава Борисова
10:51, 17.06.2016
Чете се за: 02:36 мин.
По света

Непредвидим враг, враг, който няма общо с досегашните ни представи за врагове. Такава е Ислямска държава. Когато преди 2 години навлезли в Ирак, превзели 40 процента от територията на страната. Сега под техен контрол са 14 процента от Ирак. Фалуджа е един от бастионите им. Когато станал част от Ислямска държава, животът и законите в града, напълно се променили.

Кахтан ал Джанаби, посланик на Ирак в България: Това са хора, които не уважават живота. Те изнасилват, убиват, обезглавяват. Използват различни начини да убиват... слагат хора в клетки и ги пускат във водата. Слагат камери, за да могат другите да гледат как умират тези хора. Те отвличат жени. продават жени. Те нарушават правата на жените, на децата, на всички.

На 26 май иракските сили започнаха офанзива срещу Ислямска държава във Фалуджа.

Кахтан ал Джанаби, посланик на Ирак в България: Нашите сили настъпват, но проблемът е, че искаме да предпазим цивилното население, което е там. Когато започна операцията в града имаше около 100 000 цивилни. Сега са останали половината. Ислямска държава не позволява на цивилните да напуснат града, използват ги като жив щит. Какво правим ние? Опитваме се да не атакуваме районите, в които има все още цивилно население. Това са като "зони за сигурност". Те няма да бъдат атакувани докато градът не бъда освободен. Въпрос на време е да си върнем контрола над града.

БНТ: Но как се воюва с враг като Ислямска държава?

Кахтан ал Джанаби, посланик на Ирак в България: Битката с Ислямска държава е много е тежка. Това не е обикновен враг, това не са битки между две армии, които се изправят една срещу друга. Ислямска държава използва снайперисти, скрити в сградите. Те взривят коли, извършват самоубийствени атентати. Постоянно използват различни тактики и ние сега разучаваме как да се бием с тези хора, така че да дадем минимално жертви. Защо е важна битката за Фалуджа ли? Защото той е нашият ключ за операцията в Мосул. Битката за Мосул е голямо предизвикателство за нас. Защото той е много голям град, а врагът го е обявил за своя столица. Там, те наистина ще се бият до край. Но както ви казах, врагът е различен, и за това битките са различни. За това и настъплението на нашите части трябва да е много прецизно. Освен това трябва да имаме много добър план за цивилното население, което живее там. Очакваме около половин милион души да напуснат града при операцията с Мосул. Вече от година ние разучаваме, планираме и подготвяме нашите войски за битката за Мосул. вече има някои наши части около Мосул. Така че битката за града почти е започнала.

БНТ: В операцията за освобождаването на Мосул ще разчитате ли на чужди сили?

Кахтан ал Джанаби, посланик на Ирак в България: Знаете ли, решението на Ирак е, че иракската земя трябва да бъде освободена от иракчани. Това е наша земя и ние трябва да я освободим. Независимо, че врагът идва от повече от 100 държави. Повечето хора, с които се бием, не са иракчани. Те са от Европа, от Азия, от Америка, от Австралия. Това са терористи от целия свят, които са се събрали в Ирак и ние се бием с тях, заради Ирак и заради цялата международна общност. Ние приемаме помощта от други държави като хуманитарна помощ, оръжия, политическа подкрепа.

БНТ: В Европа има много иракски бежанци, може ли бежанската криза да бъде овладяна още в Ирак?

Кахтан ал Джанаби, посланик на Ирак в България: О, вие виждате само върха на айсберга. Голямата бежанска криза е вътре в Ирак. 3 милиона и 600 хиляди души са разпръснати в Ирак. Това е почти половината население на България. Ако сравним с Европа - миналата година пристигнаха около 1 милион бежанци и то предимно от Сирия и Афганистан. Нашето правителство прави всичко възможно, за да помага на бежанците. Независимо, че приходите ни от продажбата на петрол сега са много ниски. И в същото това време ние воюваме, нуждаем се от оръжие. Но независимо от това, ние правим най-доброто за бежанците.

БНТ: За какъв Ирак мечтаете?

Кахтан ал Джанаби, посланик на Ирак в България: Знаете ли, през 2003-та година, Ирак трябваше да премине от диктатура към демокрация. И ние се опитахме, но се появи Ислямска държава. Аз, обаче, вярвам в просперитета на нашата страна, в съжителството на различните групи и че всички иракчани ще живеят в мир. Ние имаме ресурсите да изградим такава държава, ние сме богата страна, това е страна на една стара цивилизация, имаме достатъчно работна ръка, имаме уменията, имаме много природни ресурси. Това не е мечта. Въпрос на време е Ирак да се превърне в една от най-добрите държави в света. Аз вярвам в това!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов облик за бившия Партиен дом в Пловдив
Нов облик за бившия Партиен дом в Пловдив
Мъж се качи на Харбър бридж в Сидни и предизвика огромни задръствания
Мъж се качи на Харбър бридж в Сидни и предизвика огромни задръствания