НОВИНИ

Семра Изетова: БСП винаги е взимала трудни решения

БСП не е лидерска партия, тя е демократична партия. Затова не е редно да се говори, че конгресът е бламирал лидера си, като е избрал новия Национален съвет чрез вишеглесие и е отхвърлил предложението му членове да бъдат, събралите 50+1 гласа. Това каза за Сутрешния блок на БНТ д-р Семра Изетова, член на висшия партиен орган на БСП.

bnt avatar logo
от Денят започва
07:20, 24.11.2008
Чете се за: 08:36 мин.
У нас
семра изетова бсп винаги взимала трудни решения
БСП не е лидерска партия, тя е демократична партия. Затова не е редно да се говори, че конгресът е бламирал лидера си, като е избрал новия Национален съвет чрез вишеглесие и е отхвърлил предложението му членове да бъдат, събралите 50+1 гласа. Това каза за Сутрешния блок на БНТ д-р Семра Изетова, член на висшия партиен орган на БСП.

Според нея преизбирането на Сергей Станишев за председател на партията с такова внушително мнозинство се дължи единствено на факта, че той е завършен лидер и БСП не се нуждае от друг.

Според нея Георги Гергов е избран за член на висшето ръководство на БСП, защото споделя убежденията на социалистическата партия. Когато се говори за присъствието на такива хора в политическите партии, трябва да бъде ясно дали влизат в партията, за да вършат своя работа или защото изповядват нейните ценности и смятат да работят по нейните правила, обясни Изетова.

На въпрос каква е прогнозата й за коалиционно споразумение на следващите избори Семра Изетова каза, че следващото правителство обезателно ще бъде коалиционно. Според нея коалицията трябва да бъде направена на принципна основа, където правилата да са ясни и да са в интерес на обществото. БСП е доказала, че може да взема трудни решения и не бяга от отговорност. Ситуацията сега не е по-различна от тази през 2005-та, когато се създаде тройната коалиция. В този смисъл всичко е възможно след изборите, завърши Изетова.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА

Водещ Виктор Николаев:
47-ят конгрес на БСП, който беше фокусирал медийното внимание през почивните дни, приключи. Добро утро на госпожа Семра Изетова, която е член на, казвате, вече националния съвет, но ние го знаем като висш съвет, по устав сега е национален съвет на партията.


Семра Изетова:
Да, точно така.


Водещ:
Първият ви коментар за първото гласуване след избора на Станишев, което се определя като бламиране - Станишев не получи висш съвет по свой вкус. Става дума за опита му класирането на хората в националния съвет да бъде с 50 процента плюс 1, а това в крайна сметка стана чрез вишегласие. Означава ли, че веднага възниква проблем след първото гласуване за екипа от хора в националния съвет?


С. Изетова:
Аз бих искала да направя следното пояснение - в никакъв случай този процедурен въпрос не би следвало да се разглежда като бламиране на председателя на висшия съвет на Българската социалистическа партия затова, защото ние сме все пак много демократична партия, не сме лидерска партия. Конгресът потвърди, че независимо от това, че нашият председател е преизбран с такова внушително мнозинство, той има право на своето мнение, но конгресът с решение свое, с мнозинство реши по какъв начин да бъдат запълнени местата в състава на новия национален съвет по вишегласие.


Водещ:
По вишегласие. Всеки има право на свое мнение, ако конгресът
му позволи такова.


С. Изетова:
Да, само искам да уточня, че това вишегласие се получава в резултат наистина все пак на тайния вот и там се формират гласовете на 850 делегати, които са гласували за всеки член поименно.


Водещ:
Вас лично не ви ли притесни, казвайки, че не сте лидерска партия, а демократична, фактът, че имаше само един кандидат за поста и почти, как да кажа, живковското преимущество в процентите - 97.47 - изключително висок резултат, а липса на друг кандидат.


С. Изетова:
Не, аз считам, че това не се обяснява с липсата на друг кандидат, обяснението е, че нашият лидер е един успешен лидер, завършен лидер и ние нямаме друга алтернатива. БСП на този етап не се нуждае от друг лидер.


Водещ:
Нямате друга алтернатива като...


С. Изетова:
Не се нуждае от друг лидер БСП.


Водещ:
Кадър има ли такъв, който е достатъчно добре подготвен, за да бъде конкуренция на...


С. Изетова:
Всеки умен лидер подготвя своя наследник. Предполагам, че това е въпрос на господин Станишев и той има мнение по този въпрос.


Водещ:
Мислите ли, че отсъствието на Ахмед Доган беше неглижирано като знак? Знаем, че няма случайни неща при неговите действия. Обикновено отсъствието му се тълкува като знак за бъдещи проблеми?


С. Изетова:
Не, аз не бих направила такъв коментар. Не бих искала обаче да изпускаме от внимание факта, че господин Доган от доста време не се появява в публичното пространство. На второ място, на конгреса на БСП присъстваха господин Лютви Местан, господин Джевдет Чакъров, така че Движението за права и свободи имаше своето високо представителство на нашия партиен форум.


Водещ:
Да, щеше да е проблем, ако нямаше никой от ДПС.


С. Изетова:
Аз не очаквам да се случва такова нещо на наш форум. Те никога не са правили подобен ход.


Водещ:
А отсъствието на господин Доган смятате, че е по лични причини заради проблемите в партията?


С. Изетова:
Това е негово лично решение. Не, считам, че е негово лично решение. Той е решил кой ще представлява ДПС на нашия форум.


Водещ:
Тоест със сигурност е лично, каквото може би е решението да се включи в политиката и на господин Георги Гергов.


С. Изетова:
Вероятно.


Водещ:
Той обаче е със санкцията на конкретна партийна организация - БСП, Пловдив. Мислите ли, че, ако не беше влязъл директно, защото по силата на устава той влиза като делегиран представител...


С. Изетова:
Да.


Водещ:
...щеше да влезе по вишегласие или по друг начин? Смятате ли, че конгресът е дал заявка, че има нужда от повече бизнес в политиката, конкретно на БСП?


С. Изетова:
Аз мисля, че господин Гергов има своите предимства като един
човек, който е доказал своите качества...


Водещ:
Какви предимства?


С. Изетова:
Предимства на човек от бизнеса, предимства на човек, който е
достигнал своето развитие самостоятелно, без да търси партия за тази изява. Не бих могла да бъда категорична дали той би могъл да срещне спънки в членството си във висшия съвет или в националния съвет вече, по силата на тайния вот. ..


Водещ:
И как ви се струва, щеше ли да бъде избран, или не отдавате значение на такава хипотеза?


С. Изетова:
Не че не отдавам значение на такава хипотеза, а по принцип е
трудно един нов... ново лице да бъде избрано толкова лесно на таен вот.


Водещ:
Понеже имаше конкретни заявки и преди конгреса за отношението на БСП към олигархията например, имаше достатъчно голям медиен шум около присъствието в политиката и края на това присъствие около господин Юруков, Пламен Юруков имам предвид, представител отново на бизнеса, знаем ситуацията, в която господин Ковачки изпадна, да ви помоля да направите аналогия и да разграничите фигурите, които изброих.


С. Изетова:
Бих искала да кажа следното - считам, че тогава, когато говорим за политически партии и за присъствието на различни хора в тях, ние трябва да сме наясно дали тези хора влизат в партията, за да вършат своята друга работа, или влизат в партията, защото изповядват нейните ценности, приемат нейната програма и смятат да работят съгласно правилата, наложени в тази партия.


Водещ:
И в случая как е?


С. Изетова:
Аз нямам основания да се съмнявам, че господин Гергов е в БСП и е във висшето ръководство на партията, защото споделя нашите убеждения.


Водещ:
Откога, защото помним период, в който той не ги споделяше, беше кандидат-кмет, знаете, с друга подкрепа, различна от тази, за която в момента говорите, като ценности?


С. Изетова:
Аз не съм имала конкретен разговор с господин Гергов на тази
тема, но доколкото знам, той никога не е крил симпатиите си към лявата идея.


Водещ:
Били са нескрити.


С. Изетова:
Да.


Водещ:
Добре, бихте ли могли да кажете по вечната тема кой ще управлява в бъдеще като коалиционна формула, защото сме свидетели на една категоричност до момента от страна на ГЕРБ и в някаква степен на едно шикалкавене от страна на БСП? Обикновено се казва избирателят ще реши каква да е комбинацията. Но ако трябва да бъдем откровени, избирателят не гласува за коалиции и за варианти, за възможни опции, дава си гласа за конкретна партия. И може би това свое решение дали ще даде гласа си за конкретна партия, би могло да зависи от заявката на тази съответна партия дали може, или не може да управлява. В случая - с ГЕРБ, да или не?


С. Изетова:
В случая... първо бих искала да кажа, че ние на нашия конгрес дадохме своята категорична заявка за това, че искаме да продължим управлението си, защото имаме сериозна основа, на която да стъпим и да кажем, че нашето управление в рамките на тройната коалиция е едно успешно управление, и ние имаме претенциите да продължим управлението си и в следващия мандат.


Водещ:
На каква цена?


С. Изетова:
Не само защото го искаме като партия, а защото считаме, че го заслужават българските избиратели.


Водещ:
А заслужават ли това да е в комбинация с ГЕРБ на фона на тази полемика и дори лични пререкания, понякога и обиди?


С. Изетова:
Не знам дали ви направи впечатление, но в нашите документи ние говорихме, че всички промени, които трябва да се случват в държавата, трябва да бъдат обединени на основата на националното съгласие. Оттук насетне какво и да се случва в държавата, то няма да се случва без широка основа, без широко национално съгласие. А какъв ще бъде форматът ще реши...


Водещ:
А какво включвате под национално съгласие?


С. Изетова:
Какъв ще бъде форматът ще трябва да реши българският избирател. Съгласете се...


Водещ:
Казвате отново това, което не е ясно за самия избирател. Да речем, аз в момента, ако се колебая дали да гласувам за вас или не, е абсолютно възможно това мое решение да минава през отговора на въпроса дали бихте се коалирали с ГЕРБ.


С. Изетова:
Много е трудно да се каже с кого бихме направили коалиция, без да сме видели какви са резултатите от изборите все пак. И това са съвсем хипотетични предложения.


Водещ:
Ако вземем за основа хипотезата на социологическите проучвания, които дават в общи линии стопяваща се, но дават преднина за ГЕРБ с 2-3 процента, вие сте втори, ако стъпим на тази основа като хипотеза, е ли това национално съгласие, ако се случи на изборите, въз основа на което да стъпи едно политическо, едно политическо, как да го нарека, споразумение за коалиция?


С. Изетова:
Аз считам, че следващото правителство обезателно ще бъде коалиционно.


Водещ:
Да, да, това е ясно.


С. Изетова:
Но трябва да се подчертае, че коалицията трябва да бъде направена на една принципна основа, коалиция, в която правилата да бъдат ясни, и коалиция...


Водещ:
Има ли принципи, които съвпадат...


С. Изетова:
...и коалиция...


Водещ:
...и дават възможност за такъв мост с ГЕРБ?


С. Изетова:
...и коалиция, в която на първо място да бъде интересът на българското общество.


Водещ:
А ако изпаднем в ситуация, в която интересът на българското общество е да няма избори до дупка, което се е заявявало от важни политици, и съществува определено припокриване на ценностите между ГЕРБ и БСП. Възможно ли е?


С. Изетова:
БСП винаги е била национално отговорна партия и винаги е вземала трудни решения.


Водещ:
Тоест е възможно, ако е много трудно това решение...


С. Изетова:
Нищо не е изключено.


Водещ:
...все пак да...


С. Изетова:
Нищо не е изключено. Нищо не е изключено. Партията ни винаги е вземала трудни решения, никога не е бягала от поемане на отговорност. Аз искам да припомня, че когато...


Водещ:
Тоест трудно - трудно, ако съотношението е такова, каквото дават социолозите, ще преглътнете, ще преодолеете тази трудност...


С. Изетова:
Извинявайте, но когато 2005 се създаде тройната коалиция, условията бяха ли по-приемливи, отколкото хипотетичните, които предполагаме за 2009?


Водещ:
Тоест възможно е филмът, който сме гледали, да бъде прожектиран отново.


С. Изетова:
Възможно е.


.................

Водещ:
Между другото Сергей Станишев в свое изказване каза, че има проблем с противници не просто от опозицията, но и вътре в партията. Не ги назова поименно, нарече ги сценаристи и гнездо от професионални манипулатори. Вчера в едно предаване Петър Димитров не скри едно от имената, той каза, че има предвид Илия Божинов. Вие кого имате предвид, ако трябва да разтълкувате премиера, или остана загадка и за вас самите това, тази недомлъвка, недоизказване кои са тези професионални манипулатори?


С. Изетова:
Аз не бих искала да визирам никого, но се придържам към това, което каза нашият премиер. Добре е тогава, когато има критика, тя да бъде насочена към конкретните хора и този, който отправя критиката, да има съвестта и доблестта да застане с името си там, където е необходимо.


Водещ:
В случая имаме критика на партиен лидер към това гнездо от професионални манипулатори. Вероятно важи това, което казвате, и за самия председател, че е добре да го каже директно и открито, или вие ще му помогнете?


С. Изетова:
Това е въпрос на негова преценка. Аз обаче считам, че визираните хора са достатъчно умни, за да разпознаят себе си.


Водещ:
А не трябва ли по-директно да става този разговор, за да е по-откровен?


С. Изетова:
В последните седмици и месеци тези разговори бяха достатъчно
директни и аз не считам, че ние имаме необходимост да бъдем по-големи мазохисти към себе си.


Водещ:
Въпрос към края на нашия разговор, свързан с отношенията ви отново към ДПС, не толкова за присъствието или неприсъствието на Доган във форума. Смятате ли, че можете да се коалирате отново с тях, ако говорим пак за опции, или, както коментират анализатори, всички бягат от ДПС заради проблема, в който изпадна партията?


С. Изетова:
Аз между другото много благодаря, че ми зададохте този въпрос и щях да си тръгна с едно чувство на неудовлетворение, ако не бяхме стигнали до темата за ДПС, но ще ми позволите да направя една друга интерпретация. Бих искала да насоча вниманието ви към една друга плоскост на този проблем. Тук въпросът не е дали БСП ще се коалира с ДПС или с ГЕРБ или с когото и да е, а на мен ми се иска да кажа, че оттук насетне в света на глобално променяне на световния икономически ред е необходимо ние да променим и нашия етнически модел. И в този етнически модел ми се струва, че е крайно време да приемем, че не е необходимо една етническа общност да бъде представяна - и това да се счита за нормално - от една-единствена партия. Може би вие пропускате и не обръщате достатъчно внимание на това, че Българската социалистическа партия в последните години се обръща много категорично към българските турци, които досега в годините на прехода бяха припознавани твърдо като електорат единствено и само на ДПС.


Водещ:
Така е. Между другото за пръв път ви изпращат в нашето студио, което е показателно, че може би е нямало достатъчно добро желание до момента чрез ваше участие да стане точно това, за което говорите.


С. Изетова:
Ами аз съм във Висшия съвет от 1998 г.


Водещ:
Знам и затова се замислих, че...


С. Изетова:
Така че имайте предвид, че тези промени стават много бавно, много трудно, но на мен ми се струва, че разговорът за БСП и ДПС трябва да бъде насочен в тази плоскост.


Водещ:
Казвайки... вие всъщност току-що потвърждавате теза, която обаче се споделя от много противници на ДПС, че не трябва те да узурпират статуквото на тема етнически модел.


С. Изетова:
Категорично, категорично.


Водещ:
Какво искате да кажете? Това ще ви доведе до скандал с Движението за права и свободи, ако направите опит да дърпате техни избиратели.


С. Изетова:
Не вярвам да ни доведе до скандал с никого, защото тук става
дума за това не просто да дръпнем избиратели, а просто да привлечем към нашата кауза хора, които споделят нашите ценности.


Водещ:
Призовавате ли електората на ДПС в този момент, в който има сериозно напрежение около лидера и около партията, да намерят по-добър пристан на представителство?


С. Изетова:
Не, аз бих призовала българските партии в политическия спектър извън ДПС да бъдат по-широко отворени към представителите на етническите общности в България.


Водещ:
Добре, много ви благодаря за участието.


С. Изетова:
Благодаря и аз.


Водещ:
Семра Изетова, член на националния съвет на БСП. Приятен ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Борисов: Не е честно ПП-ДБ да питат само за Митов, а да мълчат за техните министри в кабинета
Борисов: Не е честно ПП-ДБ да питат само за Митов, а да мълчат за техните министри в кабинета
10:28, 19.04.2024
Чете се за: 01:15 мин.
30% увеличение на заплатите на военните одобри единодушно НС
30% увеличение на заплатите на военните одобри единодушно НС
10:00, 19.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Росен Желязков: Корнелия Нинова по всяко време може всичко, защото е Корнелия Нинова
Росен Желязков: Корнелия Нинова по всяко време може всичко, защото е Корнелия Нинова
09:45, 19.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Балабанов към Рашков: Няма да ти се размине
Балабанов към Рашков: Няма да ти се размине
09:23, 19.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Нинова: Искаме оставката на Росен Желязков
Нинова: Искаме оставката на Росен Желязков
09:18, 19.04.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Главчев след срещата с президента: Диалогът продължава
Главчев след срещата с президента: Диалогът продължава
09:11, 19.04.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Димитър Главчев е на среща при президента
Димитър Главчев е на среща при президента
09:09, 19.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
"Каналджиите" правят пари за "мрежи", участващи в държавни институции, смята Тихомир Безлов
"Каналджиите" правят пари за "мрежи", участващи в държавни институции, смята Тихомир Безлов
08:40, 19.04.2024
Чете се за: 05:15 мин.
Денонощна акция на МВР по пътищата на страната
Денонощна акция на МВР по пътищата на страната
08:38, 19.04.2024
Чете се за: 00:55 мин.
МС: Към момента няма пряка военна опасност за страната ни
МС: Към момента няма пряка военна опасност за страната ни
08:31, 19.04.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Как ще почиваме през май?
Как ще почиваме през май?
07:55, 19.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
Парламентът да осигури по-високи заплати на медицинските сестри, призова доц. Боряна Аврамова
Парламентът да осигури по-високи заплати на медицинските сестри, призова доц. Боряна Аврамова
07:40, 19.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Топ 24
Най-четени
120 години Софийски университет „Свети Климент Охридски”
120 години Софийски университет „Свети Климент Охридски”
Какво се случи на конгреса на БСП? Коментар на Румяна Коларова и Кольо Колев
Какво се случи на конгреса на БСП? Коментар на Румяна Коларова и Кольо Колев