От днес съвместни екипи на пътна полиция от България и Румъния започват работа в пограничните райони. Целта е осигуряването на безопасността на движението през летния туристически сезон на румънските и българските граждани с оглед очаквания интензивен трафик.

Те ще патрулират и ще извършват контролни проверки до 4 септември в пограничните райони на Видин-Калафат, Русе-Гюргево, Добрич-Негру Вода, Добрич-Вама, вече и Силистра-Калараш.

Проверките ще бъдат насочени към контрол на скоростните режими, неправилното изпреварване, шофирането след употреба на алкохол, валидността на документите на водача, наличието на задължителните застраховки, техническата изправност на превозните средства. Пътните полицаи ще следят и за недопускане на пътници с нередовни документи за пребиваване, както и на контрабандни стоки.


Президентите Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук ще вземат участие в дискусията "Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарните режими".

Дискусията е в рамките на държавното посещение на германския президент в България по покана на държавния глава Росен Плевнелиев.