НОВИНИ

Китайски компании проявяват интерес да работят у нас в сферата на строителството

Две китайски компании, които са изграждали големи инфраструктурни обекти, проявяват интерес към проекти в България. Това стана ясно по време на срещите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Пекин. Тя е част от българската делегация в Китай, водена от председателя на парламента Цецка Цачева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
10:58, 28.06.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Едната от китайските строителни компании дори е избрала нашата страна, за да открие своя европейски офис. Лиляна Павлова и китайският министър на жилищното строителство днес подписаха меморандум за сътрудничество. Много китайски компании проявяват интерес да работят в България в сферата на строителството. Страната ни прилага изискванията на Евросъюза в тази област.

Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Благодарение на този меморандум ние ще можем да синхронизираме стандартите в строителството. Втората област на сътрудничество е в областта на архитектурата и сеизмологията, тъй като са много важни параметрите, когато говорим за жилищно строителство. Те бяха много впечатлени от програмата ни за енергийна ефективност и саниране на жилищни сгради. Разбира се, мащабите са различни, те са построили 6 милиона жилища като ново строителство, но също имат програма за саниране и обновяване на сградния фонд, така че втората област на сътрудничество са финансовите механизми и програмите, по които те също правят такъв тип обновяване.
Чън Джънгао - министър на жилищното строителство на Китай: България е страната, която като част от Евросъюза е най-близка до Китай. България има древна история и голям потенциал за развитие. Нашите страни са дългогодишни приятели, така че е съвсем естествено да си сътрудничим.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на аматьорския театър в Кнежа
Фестивал на аматьорския театър в Кнежа
Охрана в квартал Капана в Пловдив до 22.00 часа
Охрана в квартал "Капана" в Пловдив до 22.00 часа