НОВИНИ

Плевнелиев: България има единна позиция за рисковете в Черноморския регион

Във Варшава започна среща на върха на НАТО, на която трябва да бъде обявено най-мащабното подсилване на отбраната на алианса. Засилване на източния фланг е акцентът в първия ден от форума, когато трябва да бъде обявено решение за разполагане на 4 батальона в Прибалтика и Полша, както и на многонационална бригада в Румъния. В центъра на дискусиите е и ролята на Черно море.

Вера Александрова
от Вера Александрова Оператор: Любомир Бързаков
17:51, 08.07.2016
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Още преди срещата на Алианса тази сутрин генералният секретар Столтенберг подчерта, че НАТО не се стреми към конфронтация с Русия, а търси по-конструктивни отношения.

Средата за сигурност в Черноморския регион е влошена и е предизвикана от кризата в Украйна, анексията на Крим, замразени конфликти, каза Росен Плевнелиев и заяви, че по отношение на рисковете в Черноморието България има ясна, единна и съгласувана позиция на всички институции - президент, правителство и Народно събрание.

Той напомни също, че от присъединяването си към НАТО страната ни винаги е застъпвала позицията за по- силно присъствие на Алианса в Черно море.

Росен Плевнелиев, президент: Ще заявим много ясно че НАТО трябва да демонстрира силен ангажимент към сигурността на държавите членки в черноморския регион и ще очакваме черно море да бъде прието като стратегическо за сигурността на държавите членки. Става въпрос за повече учения, за по-добра координация за по- добра комуникация и за ротации с цел повишаване на нашата съвместимост с партньорите.

Присъствието на НАТО в района на Черно море ще бъде подсилено с многонационална бригада в Румъния от 3000 до 5500 души, в която България ще участва с до 400 военнослужещи на ротационен принцип. Страната ни подкрепя също идеята за разполагане на 4 международни батальона в Литва, Латвия, Естония и Полша с по 1000 военни всеки .

Росен Плевнелиев, президент: Тези групи са предназначени изцяло с отбранителен характер, показват солидарността към държавите, които се чувстват заплашени и са доказателство за нашите усилия за интегритета и способността на Алианса да защити всяка страна членка.

Българската позиция, одобрена от правителството и съгласувана с Народното събрание, е категорична, че страната ни няма да участва в нови военни формирования в акваторията на Черно море. Ще се включи единствено в ученията на НАТО в Черноморския регион, съобразени с Конвенцията от Монтрьо, отново заяви Росен Плевнелиев.

България застава и зад международните усилия за борба с трафика на хора и нелегалната миграция в Средиземно и Егейско море. Страната ни внимателно ще следи да не се допуска създаването на алтернативни миграционни маршрути.

Росен Плевнелиев, президент: Ако това се случи, включително и например в Черноморския басейн, ще очакваме от Алианса да реагира бързо с операция, сходна по своите ефективност, мащаб и действия в Черно море, такава каквато днес виждаме в Средиземноморието и в Егейско море.

На форума България ще подкрепя присъединяването на Черна гора към Алианса. Страната ни беше една от първите, които ратифицираха протокола за присъединяване на Черна гора към НАТО и това е много силен знак за активната българска позиция в региона, каза Плевнелиев и заяви, че България е за политика на отворени врати на алианса.

Срещата на върха преминава при засилени мерки за сигурност. Всички участници са събрани в специално изградени шатри на националния стадион във Варшава. Изградени са допълнителни високи стени. Огромен периметър от района е отцепен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци ремонтират спортна площадка във Варна
Доброволци ремонтират спортна площадка във Варна
Община Благоевград проверява детските площадки
Община Благоевград проверява детските площадки