За по-строг контрол от страна на държавата се обявяват 57.6% от участвалите в представителното проучване на "Алфа Рисърч" за предаването "Референдум", по повод зачестилите напоследък злоупотреби с взаимно-спомагателни каси.

Близо 70 % от анкетираните избират инвестицията в имот като най-сигурен начин за съхраняване на спестяванията. Не малка част от хората - 17 %, предпочитат да съхраняват парите си у дома, в брой. Това според експертите е рисковано, не носи доходност и рискуваме да станем жертва на обир. Като най-добър вариант препоръчват средствата да се разделят в няколко направления.

48.5% от хората най-често теглят кредит за закупуването на жилище. За съжаление, често причината е и набавянето на средства за лечение - 40.4%

Експертите се изненадаха от липсата на финансова грамотност - 27.7% от анкетираните твърдят, че банковите депозити не са гарантирани до определена сума. На другия полюс - 27.2% от хората погрешно твърдят, че вложенията в злато и други ценности са гарантирани от държавата.