НОВИНИ

Диян Стаматов: Не знам да има училище на Фетхуллах Гюлен у нас

В страната ни няма училище, което да действа без да е извършена проверка от Министерството на образованието. Аз не знам да има училище на Фетхуллах Гюлен в страната, каза в студиото на "Още от деня" заместник-министърът Деян Стаматов. Стаматов говори още и за това какво ни чака след 1 август, когато влиза в сила новият Закон за предучилищното и училищното образование

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 27.07.2016
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Попитан колко училища има у нас на Фетхуллах Гюлен и дали в тях се преподава радикален ислям, зам.-министър Деян Стаматов заяви, че не знае да има такива училища в България.

"Аз самият не знам да има такива училища. Това, за което ми прави впечатление е, че се говори за това нещо... Не знам да има в квартал "Дружба" такова училище или на друго място, въобще", каза Стаматов.

В страната ни няма училище, което да действа без да е извършена проверка от Министерството на образованието, уточни зам.-министърът. Министерството извършва постоянно проверки на учебния план, на организацията на учебния процес, на назначаване на учителите, на това, което се случва. Няма училище в страната, на което да не е извършвана проверка през последните години, каза Стаматов.

По отношение на новия Закон за предучилищното и училищното образование, зам-министърът разясни, че оценките се сменят с точкова система в 4-и и 7-и клас. По думите му това се прави, за да се стимулира още повече позитивното в подготовката на учениците. Стимулирането и оценяването е много важен момент в подготовката и позитивното оценяване, за да може всеки един ученик да намери своето място в професионалната реализация.

"Новият закон променя изцяло структурата на образованието в нашата страна и определя един възможен момент за продължаване на образованието и той е след 7 клас. Тогава свършва основното образование. Тази година имахме 17 хиляди двойки и не можем да кажем на 17 хиляди човека, че образованието им е свършило до 7 клас.", каза Стаматов.

Той уточни, че промените са още една възможност всеки да намери своето място, било то в профил или в професионална гимназия.

"Нашето професионално образование в последните години се намира в един кризисен период. Образованието би се подобрило, ако успеем да направим още по-привлекателни професионалните гимназии. Полагат се основите това да се случи. Държавните професионални гимназии след няколко дни стават общински", уточни още зам. -министърът.

Вижте във видеото още от разговора с Диян Стаматов:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Данаил Кирилов: Загубихме си времето с дебата за масонските организации
Данаил Кирилов: Загубихме си времето с дебата за масонските организации
Първото театрално ателие с постановка
Първото театрално ателие с постановка