НОВИНИ

Увеличава се миграционният натиск по българо-сръбската граница

Увеличава се миграционният натиск по българо-сръбската граница. 554 мигранти са опитали да пресекат границата и да влязат в Сърбия незаконно през юли, съобщиха за БНТ от Граничното полицейско управление в Брегово. Последният арест на незаконни мигранти е от първи август, когато е заловена група от 70 чужденци край с. Подгоре. За последните три месеца - май, юни и юли, българо-сръбската граница е атакувана съответно от 412, 482 и 546 незаконни мигранти, което е устойчив ръст, сочат данните на дирекция Миграция. В най-северозападната точка на България с патрул на Гранична полиция беше и наш екип.

Александър Марков
от Александър Марков
20:03, 03.08.2016
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Със старши полицай Димитър Асиев и Даниел Такев тръгваме от Граничното полицейско управление в Брегово. Двамата застъпват поредното 24-часово дежурство. Отиваме към най-северозападната точка на България.

Ето това е река Тимок малко преди устието ѝ с река Дунав. На практика това е държавната ни граница със Сърбия. Този район в момента е един от най-натоварените откъм миграционен натиск по цялата българо-сръбска граница.

Границата е често атакувана оттук, тъй като 17-километровото поречие на реката е на метри от град Брегово и пътната инфраструктура. За един месец са задържани 554 мигранти при 26 опита да пресекат границата.

полицай Даниел Такев, ГПУ-Брегово: Като локализираме такава една група, нашата работа е да прикрием държавната граница и да пресечем опита за нелегално преминаване, след което установяваме връзка с оперативния дежурен в ГПУ-Брегово.

При задържането мигрантите с документи биват освобождавани навътре в страната, а онези без документи - се конвоират до София.

старши полицай Димитър Асиев, ГПУ-Брегово: Слаби места има много, защото тук границата граничи и е много близко до населеното място. В смисъл такъв много е трудно за охрана, защото границата граничи почти с дворовете на къщите, инфраструктура има близо.

Последната голяма група незаконни мигранти е задържана преди дни, обяснява началникът на ГПУ-Брегово гл. инсп. Цветомир Цветков. Често атакувани са селата Косово, Делейна и Подгоре на километри оттук.

гл. инсп. Цветомир Цветков, зам.-нач. на ГПУ-Брегово: Последната група е задържана на 1 август - 62-ма чужди граждани. В района на Подгоре. Лятно време по принцип навсякъде е възможно да очакваме преминаване на нелегални мигранти.

От турската граница каналджиите докарват с автомобили мигрантите до Брегово, на ръба на 30-километровата гранична зона. Пред каналджиите на километри се движат т. нар. отцепки, които следят за полицейско присъствие и предупреждават каналджиите. Веднъж дошли до Брегово или Връшка чука, мигрантите вземат няколкочасова почивка и атакуват границата.

полицай Даниел Такев, ГПУ-Брегово: При всички случаи се опитват да избягат. Няма как при сигнала - стой, гранична полиция, да останат, но има и някои, които оказват съдействие, но повечето се налага преследване и пресичане.
старши полицай Димитър Асиев, ГПУ-Брегово: Охраната на държавната граница се извършва с автопатрули, патрулни участъци, с постове на наблюдение, със скрито наблюдение.

Оставяме полицаите на денонощното им дежурство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни уроци по тенис за деца
Безплатни уроци по тенис за деца
Жители на столичния кв. Младост 1 ще съдят общината заради застрояване на зелен терен
Жители на столичния кв. "Младост 1" ще съдят общината заради застрояване на зелен терен