НОВИНИ

Нови възможности за рехабилитация на деца с увреждания

Семейства с ниски доходи в Благоевград, както и деца с увреждания ще получават нови социални и здравни услуги в “Центъра за ранно детско развитие”. Специалисти ще наблюдават здравното и физическото развитие на бебетата и деца до 7-годишна възраст.

bnt avatar logo
от Спаско Попхристов
16:38, 04.08.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

В продължение на две години здравни, социални работници, педагози и психолози ще се грижат за деца със специални потребности.

Христина Шопова, заместник-кмет на Община Благоевград: "С психолози се работи, всяко дете има определен профил, когато имат физически потребности, с тях работи рехабилитатор, раздвижва ги, когато има повече нужда да се наблегне на умствената дейност, тогава се разработва специална програма с логически задачи, игри."

Хората в Благоевград смятат, че по този начин по-малко деца ще бъдат оставяни за отглеждане в институции.

”Много е трудно да отглеждаш дете с увреждания, нали имат нужда от специални грижи, което не може да се прочете в интернет. Хората имат нужда да го чуят и от специалисти.”

”Ще улеснява родителите при всички положения."

"Как мислите, че ще помогнат на родителите?"

"Поне като информация, като хора с които да споделят чисто практично да ги насочват в определени области."

Записването в “Центъра за ранно детско развитие” започва от 1-ви септември. Тогава за всяко дете ще бъде изграден и индивидуален профил в зависимост от неговите нужди. За новите социални и здравни услуги са осигурени 586 хиляди лева от Европейския социален фонд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийският огън вече е в Рио
Олимпийският огън вече е в Рио
Почина режисьорката Уляна Матева
Почина режисьорката Уляна Матева