НОВИНИ

Откриха букелна амфора от времето на Троянската война

Две изненадващи открития привличат вниманието към тракийското светилище Глухите камъни край Любимец. Археолозите попаднаха и на цяла, невиждана досега букелна амфора, която е от времето на Троянската война. Откриха и 120 култови глинени фигурки -най-голямата подобна находка до този момент. "Пътуване в миналото" с Мария Чернева и Красимир Стоичков.

Мария Чернева
от Мария Чернева оператор Красимир Стоичков
20:42, 21.08.2016
18122
Чете се за: 03:25 мин.
Новини от миналото

Мястото, природата са специални. Будят възторг, но и странни усещания.

Първото нещо, което прави впечатление тук е, че е много тихо. Явно е нещо свързано с камъните, които поглъщат звука. Не случайно местността се казва Глухите камъни.

И естествено древните траки са приели върха за светилище и около него са изпълнявали ритуали за здраве и плодородие. А археолозите днес откриват тяхното присъствие от преди три хиляди години. И тъкмо сега са попаднали на находка без аналог до момента.

Доц. Георги Нехризов - р-л на археологическите разкопки: Тук, около това огнище имахме щастието и късмета да открием една много голяма колективна находка, разпределена на две части от миниатюрни антропоморфни и зооморфни фигурки. Става дума за доста схематично представени човешки фигури
М. Ч. -
Мъжка, със сигурност!
Доц. Георги Нехризов:
Мъжка категорично ... животински ...тази пък е женска ... такъв голям брой мисля, че за първи път имаме такава голяма находка.

До сега археолозите са попадали на единични бройки, но тук те са близо 120. Вероятно сложени в две торбички и оставени пред ритуалното огнище - открити са в пласт от 7 век пр. Хр.

Юлия Цветкова - зам. р-л на археологическите разкопки: Даже това, което хрумна на една колега, е, че огнищата са служили точно за изпичането на такива дарове, след което са депонирани.
Доц. Георги Нехризов
- Напълно възможно, да.

Само в този сектор в подножието на светилището са открити над 20 ритуални огнища. Но друго спира дъха на учените. Попаднали са на цялостно запазена амфора, невиждан до сега образец на букел керамика.

Доц. Георги Нехризов - Все още сме така леко в шок, защото тя е изключително ценен представител на тази форма. Първо букелите са с форма на пресечен конус, обикновено са остри като рог, явно това не някакъв вариант местен, но тя има богата щампована украса и има апликирана украса.

Когато археолозите стигат до дъното, се оказва че то стъпва на пластовете от 12-11 век пр. Хр. Това е същия период, в който са засечени и край Троя, в годините на Троянската война. Голяма загадка за изследователите на легендарния град, които до тогава не били виждали подобна керамика с рогчета или букели на немски. Керамика, която сега се приема като косвено доказателство за участието на траките в троянската война. А тук, тази букелна амфора изглежда е стояла права и цели няколко века и постепенно е покрита от пластовете на времето.


Вижте подробен репортаж в "Денят започва" тук .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таван падна върху посетители на музикално шоу в Норвегия
Таван падна върху посетители на музикално шоу в Норвегия
Три медала от Рио за България
Три медала от Рио за България