НОВИНИ

Млад мъж и дете от Ирак се удавиха в Дунав, издирват и други мигранти

Телата на дете и млад мъж, мигранти от Ирак, бяха намерени от "Гранична полиция" във водите на река Дунав. Те са част от нелегална група, опитала се да премине българския участък в района на Видин. Продължава издирването на един възрастен и три деца. Вижте прякото включване на Десислава Николова от Русе!

bnt avatar logo
от Десислава Николова
11:49, 13.09.2016
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Лодка с 10-тима души нелегални мигранти се обръща в река Дунав малко преди полунощ на 8 септември. Инцидентът се случва в района на остров Добрина, който се намира между град Лом и село Арчар. Очевидец е разказа, че бил за риба с приятели. Чули викове за помощ и се организирали с лодка да стигнат до острова. Видя ли са 2 жени и 2 мъже.

По виковете установили, че има и деца. Според жестовете на 4та мигранти, сочейки с пръсти, давайки знаци, очевидците разбрали че с тях има още 6 души сред които и деца. От Гранична полиция Русе уточниха, че вече са намерени две от телата. Продължава издирването на още три деца и един мъж.

Димитър Чорбаджиев, директор на РД „Гранична полиция" - Русе: В неделя на 11-ти сутринта беше открито тяло на дете, на 23 км надолу по течението, дрехите и външният вид на детето отговарят на описанието, дадено от нелегалните мигранти.

От "Гранична полиция" уточняват, че точно в този участък на река Дунав работата по издирването на нелегално преминаващи е изключително затруднена, още за причините.

Димитър Чорбаджиев, директор на РД „Гранична полиция" - Русе: В този участък от река Дунав няма техническо покритие, няма техническо наблюдение на реката, т. е. там няма как чрез технически средства да бъде установено дали има настъпил инцидент или няма. Там от наша страна охраната на границата се осъществява с физическо обхождане.

Каналджиите, превозвали мигрантите, все още не са заловени, като по думите на иракчаните, те са двама. Мигрантите твърдят, че са им поискани 10 000 долара за възрастен и 7000 долара за дете. Причината за потъването на лодката най-вероятно е претоварване и недобро разпределение на пасажерите в нея. Плавателният съд не е открит. Оцелелите са настанени в помещение на МВР в добро здравословно състояние.

;

Случаят беше коментиран и от вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, след участието ѝ в парламента в обсъждане на промените в Закона за МВР.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: Жертвите ги установихме 2 дни след залавянето на групата, а преди това много трудно можеше да се разбере те точно какво казват, и дори да казват, трябваше да има доказателства за това, което те казват. По-сложна работа се изискваше, затова малко по-късно се получи информация, все още, трябва да се намери лодката, ако има там останали други жертви. Жалко!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моторист се вряза в тролейбус на Цариградско шосе в София
Моторист се вряза в тролейбус на "Цариградско шосе" в София
В Пловдив преглеждат безплатно за туберкулоза
В Пловдив преглеждат безплатно за туберкулоза