НОВИНИ

Плевнелиев: Европейският съюз е най-великият и уникален съюз за мир

Бих се радвал на срещата днес в Братислава не само да се договарят милиони, но да се погледне по-напред и да се решават проблемите в Евросъюза. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в "Панорама", след като стана ясно, че ЕС ще даде 160 милиона евро за охрана на границите ни.

Росица Белева
от Росица Белева
21:19, 16.09.2016
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

По думите му, подкрепата от Върха е още едно ново доказателство за европейската солидарност. Нужно е обаче да погледнем много по-напред и да си дадем сметка, че всички трудности, които имаме, изискват не само да регистрираме кризите, но и да постигаме прогрес, а защо не и да решим устойчиво пред очите на гражданите някои от тях, каза още Плевнелиев.

Шенген е мечтата на 500 млн. европейци

Това, което ние президентите от "Арайолуш" договорихме, е да възстановим доверието на гражданите, като вземем една от кризите и я решим устойчиво по европейски, обясни президентът. Ние вярваме, че в Европа протичат паралелно 11 кризи, които взаимодействат по между си и правят средата по-непредсказуема. Моето предложение към президентите беше, че има много кризи, които няма да можем да решим бързо и устойчиво. Но има една криза за мен, която може да бъде решена много лесно и бързо - кризата в Шенгенското пространство, защото то е заплашено днес. Държави вдигат бариери, отново има граничен контрол. Тази криза може да бъде решена само с политическо решение. Шенген е криза на ценности. Шенген е мечтата на 500 млн. европейци да се движат свободно без граници.

Като президент ще работя до последно с българския кандидат за ООН

Относно това кой ще бъде кандидат на България за генерален секретар на ООН, президентът обясни, че зависи от българското правителство. Българското правителство е казало много ясно кой е кандидатът и цялата българска държавност е застанала зад него и работи за него. Той потвърди, че Ирина Бокова е българският кандидат. Правителство има своя кандидат, аз работя с този кандидат. Като държавен глава ще работя до последната секунда с българския кандидат за ООН, категоричен беше президентът.

Европейският съюз е уникален проект за мир

България трябва да си два сметка, че ние си имаме и национален идеал, и посока, която е зададена с началото на Третата българска държава - посоката на европейското и демократично развитие, заяви президентът. Само че много български политици не са научили този урок и още търсят с този или срещу онзи. Ние сме достоен член на два достойни съюза на демократични държави - Европейският съюз е най-великият уникален съюз за мир. И точно това е единственият отговор да не попаднем в капана на Берлинския конгрес и някой друг да ни решава съдбата. Попадайки извън ЕС или извън НАТО, е много вероятно България да се върне във времето на Берлинския конгрес и да попадне в сандвича на геополитическите интереси на някои империи на изток от София.

Защо толкова много генерали, за война ли се стягаме?

Относно президентските избори Плевнелиев каза, че не му е безразлично кой ще е следващият президент. Сподели, че е притеснен от ситуацията. Политическите партии са извадили на преден план кой кого ще подкрепи, а 7 млн. граждани се интересуват кой какво ще свърши, каза Плевнелиев.

Задавам си въпроса - защо толкова генерали влизат в битката за президент, за война ли се стягаме. Войната не е решение в 21 век. Ще стреляме ли срещу някого? Използването на оръжие в 21 век е доказателство за липса на аргументи, заяви Плевнелиев.

Президентът не управлява държавата, той представлява държавата. Въпросът е кого иска българският народ да извади напред като лице на държава, обобщи държавният глава.


Гледайте цялото интервю с президента Росен Плевнелиев във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Русе свика работна среща заради замърсяването на въздуха
Кметът на Русе свика работна среща заради замърсяването на въздуха
Mъж е загинал, а друг е сопасност за живота след падане с мотоделтапланер
Mъж е загинал, а друг е сопасност за живота след падане с мотоделтапланер