НОВИНИ

От нашите пратеници: "Единна Русия" печели голямо мнозинство в Държавната дума

Партия "Единна Русия" на президента Владимир Путин спечели мнозинство на парламентарните избори и отбеляза значителна преднина пред останалите политически формации. 4 партии влизат в Държавната дума - Комунистическата партия, Либералдемократическата партия на Жириновски, "Справедлива Русия", но този път за разлика от предишни избори "Единна Русия" печели голямо конституционно мнозинство - 343 депутати от общо 450 в парламента, каза специалният ни пратеник в Русия Цветана Кръстева.Днес Владимир Путин е отбелязъл, че резултатът от вота може би е свързан и с външнополитически натиск върху Русия с опити, както той се е изразил, да се разклати вътрешнополитическата ситуация в страната.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:18, 19.09.2016
Чете се за: 01:20 мин.
По света

Активността на тези избори не беше особено голяма. Гласували са малко над 47 на 100 по данни на ЦИК. Според някои анализи са гласували предимно поддръжниците на "Единна Русия", а протестният електорат не се е явил пред избирателните урни. Най-много са гласували в Кавказките републики, например в Чечения, където са гласували повече от 80 % от населението.

Снощи президентът Владимир Путин посети щаба на "Единна Русия" заедно с премиера Медведев, който водеше партийната листа на партията, и поздрави избирателите, че са гласували въпреки трудностите.

Владимир Путин, президент на Русия: Трудно е, тежко е, но хората гласуват за "Единна Русия". Какво ни казва това? Преди всичко показва, че хората виждат, че представителите на "Единна Русия", водещата политическа сила, дават всичко от себе си за народа.
Владимир Жириновски - лидер на ЛДПР: Никой не иска втората партия да бъде комунистическа отново. През януари стават 100 години от нашите революции, те ни управляват вече 1 век. Партия "Единна Русия" се състои от комунистите - депутатите на "Единна Русия" бяха членове на КПСС преди 91-ва. Това предизвиква апатия и безразличие в обществото. Защото не може едни и същи политически сили да управляват в продължение на 100 години.
Михаил Касянов, лидер на опозиционната партия "Парнас": Ясно е, че изборите не бяха честни и свободни, нещо, което казвахме от самото начало на кампанията. Сега вече ще имам предвид и още един фактор - доколко може да се вярва на информацията за вота.

Властта в Русия се консолидира, президентът на страната е и основател на партията, спечелила изборите. Това, разбира се, е и голяма отговорност по време на криза, защото очакванията ще бъдат насочени именно към тази партия. Експертите свързват този изборен резултат и подкрепата за "Единна Русия" с кампанията на партията, която успя да свърже себе си с лицето на Владимир Путин, който от 2 години има много висок рейтинг след анексирането на Крим.

Разговаряхме и с експерт по икономика, според когото няма да има големи промени във външната политика на страната:

Проф. Николай Петров, Висша школа по икономика на Русия: Промени във външната политика могат да се очакват повече във връзка с изчерпването на финансовите ресурси и необходимост от някъде да се търсят пари, за да не се прави нищо до президентските избори, които са след година и половина. Ако не стане - ще има предсрочни избори и тогава външнополитическите теми могат да се окажат много важни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кораби изчакват заради пясъчни прагове по Дунав
Кораби изчакват заради пясъчни прагове по Дунав
Павел Поппандов празнува 70-годишнина с Детектор на лъжата
Павел Поппандов празнува 70-годишнина с "Детектор на лъжата"