НОВИНИ

Руски анализатор за БНТ: Изказването на Пьотр Толстой е типично за руски депутат

Поведение на Пьотр Толстой е типично изказване на руски депутат, каза специално за БНТ политическият анализатор от ТВ "Дожд" Константин фон Егерт.Пьотр Толстой е едно от най-известните лица на руската държавна телевизия. От днес той е и вече депутат в Държавната дума, където за първи път влиза като представител от редиците на "Единна Русия". Вчера изказването му, че Русия ще купи цяла България, предизвика сандал. Вижте какво още сподели пред нашата камера фон Егерт.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:39, 19.09.2016
Чете се за: 02:48 мин.
По света

Константин фон Егерт, политически анализатор от ТВ "Дожд": За съжаление изказването на Пьотр Тослтой е едно типично изказване, въпреки че за човек, който е за първи ден в Държавната думата, според мен, е малко радикално, това е отражение на една представа, разпространена в управляваща класа, сред онези, които са вътре в политическия режим. В Русия представата, че страните от Централна и Източна Европа, включително и България, са страни, които или са под управлението на САЩ и Брюксел, или ние ще се оправим с тях с пари или под политически натиск. Онова, което казва Толстой, не е просто един израз, това е реална представа за това как се развива Нова Европа през последните 20 години. Отражение на това, което мислят до голяма степен в Кремъл, външно министерство, че различен вид натиск политически, морален или икономически може да доведе до даден резултат.

Въпрос: От какво е предизвикана тази силна подкрепа за "Единна Русия:

Константин фон Егерт, политически анализатор от ТВ "Дожд": Смятам, че има няколко причини - Първо - фактът, че голяма част от гражданите на Русия гласуват по правило за действащата власт, без да мислят особено, когато избира Държавна дума, понеже от парламентът на Русия зависи много малко, така смятат гражданите. Второ - това е тотална 100-процентова пропаганда, която цели да дискредитира преди всичко опозиционната демократична сила. Трето - ситуацията с Крим, Украйна, имперското настроение, което съществуваше и преди и което Владимир Путин и "Единна Русия", сегашното ръководство, му дадоха глас и форум. Четвърто - властта през последните 15 години направи всичко възможно, за да може реалната, демократическа опозиция в Русия да бъде разпокъсана, раздробена, да няма някакви сериозни фигури, ако такива съществуват, разбира се такива има. Тези фигури се дискредитират със същата тази пропаганда и в очите на хората се превръщат в незначителни карикатури. И последното много важно е, че днешната консолидация все пак се извършва при условието на много ниско участие в изборите - 52%. Много хора от избирателите изобщо не са заинтересовани от участие, но това също е в полза на действащата власт, тъй като колкото по-малко хора участват в изборите, толкова е по-малък рискът опозицията да влезе в парламента, толкова по-лесно се контролира процесът.

Въпрос: Според социолозите, с които говорихме, мнозина, дори и да не одобряват политиката на "Единна Русия", все пак гласуват за тази партия заради личността на Путин, на когото имат доверие, защо?

Константин фон Егерт, политически анализатор от ТВ "Дожд": Да, точно така днес в Русия има само един политик - Путин. Парламентът, с всичките влезли в него партии, представлява филиал на президентската администрация, фактически става въпрос за една партия от 4 части. И разбира се в някакъв смисъл Путин отразява настроенията на значителна част от Русия, преди всичко на Русия, която пострада и се смята за пострадала през 90-те години с голямата антикомунистическа революция, пазарните реформи, която тъгува по имперското съветско минало. Тези настроения съществуват и смятам, че гласуването през изминалата неделя представлява едно много силно променяне на еволюцията.

С поне 343 от 450 места в парламента "Единна Русия" не само придобива мнозинството, с което може да променя Конституцията, но и бие предишния си рекорд от изборите през 2007 г.

В щаба на основаната от Владимир Партия празнуват.

Владимир Путин, президент на Русия: Трудно е, тежко е, но хората гласуват за "Единна Русия". Какво ни казва това? Преди всичко показва, че хората виждат, че представителите на "Единна Русия", водещата политическа сила, дават всичко от себе си за народа.

В щаба в редиците пред Путин и Медведев е и героят от нашия репортаж, телевизионният водещ Пьотр Толстой, който каза, че Русия ще купи България. Толстой от снощи вече е депутат от "Единна Русия" и се очаква да бъде председател на Комисията по медиите.

Опозиционните политици - и тези влезли в парламента, и тези останали отвън, са недоволни.

Михаил Касянов, председател на ПАРНАС: Ясно е, че изборите не бяха честни и свободни, нещо, което казвахме от самото начало на кампанията. Сега вече ще имам предвид и още един фактор - доколко може да се вярва на информацията за вота.

Самите руснаци, с които разговаряме, не са изненадани от резултата, който експертите обясняват и с това, че хората свързват "Единна Русия" с името на силно подкрепяния президент.

Роман от Волгоград: Всичко е нормално. Всички военни, всички катаджии подкрепят Путин. И ние го подкрепяме. Кого другиго.

Но активността на тези избори не е висока - под 50 на сто. В Москва дори под 40 на сто, което досега не е било. Не е гласувала и московчанката Олга, която предпочела да иде на вилата си. Казва, че вотът е предопределен, а хората са уморени от кризата и без ентусиазъм.

Олга, московчанка: Животът ни е тежък и няма особено вяра в нито една партия. В себе си трябва да вярваш. Затова не гласуват. Хората остават без работа, мен самата ме съкратиха.

Това е голямото предизвикателство пред победителите днес. Голямото мнозинство носи и големи отговорности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахват старите лампи по околовръстния път на Благоевград
Премахват старите лампи по околовръстния път на Благоевград
​Пороен дъжд с градушка се изсипа във Видин ​
​Пороен дъжд с градушка се изсипа във Видин ​