НОВИНИ

Фестивал на виното във Венеция

От векове, разполженото между Венецианската лагуна и Адриатическо море, малко градче Лидо ди Йезело е дом на едни от най-качествените лозови масиви в Италия. Тук месецът на гроздето е септември, а празиците са палитра от вкусове и аромати.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
13:19, 25.09.2016
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Всяка година производителите на вино в района на Лидо ди Йезело в Италия, покзват своята продукция и черпят с нея събралите се турсити и местни жители. А представянето им е наистина атрактивно. Всяка от платформите пресъздава бита на избита, която представя продукцията си. Мезето към чашата вино е чепка грозде без семки.

Памела Белини, винопроизводител~- Ние производителите на вино в Севepна Италия се събираме тук, за да покажем нашата продукция, да зарадавме с новата си реколкта нашите сънародници и гостите на страната ни, като вас! Даваме само най-хубавото!
;

Освен почерпака всяка платформа водена от най-модреният трактор на избита има своя собстевна шоу програма. Често обаче можете да срещнете утрудени мъже, премени като гроздоберачки. Подобно на кукерите в България и тук на празника мъжете се обличат като жени. Но пък им отива! До неприятни сцени не стига, въпреки многото безплатен алкохол гостите на фестивала консумират с удовлоствие и мярка! В много от избите в региона на Венеция в производството на вино са заети и цели семйства от българи. Така съвсем случайно срещаме Мария.

Мария Петкова - Аз живея тук, уча тука, работя тук и моите родители работят тука цялата година, от девет години вече. БНТ: Италианското вино по-хубаво ли е от нашенското? - Ами на дядо е по-вкусно!
;

Тръпчиво, сладко, носещо аромата на почвата, разказ за вкусът на живота на живелите преди нас. Наследство, което оставяме. Релегиозен символ, отвара за любов. Обединява бедни и богати. Отпиваме от него в трудните моменти, вкусваме го най-често когато празнуваме.

Памела Белини, винопроизводител- Виното е всичко онова, което сме ние, то е песен, танц, любов, тръпка. То е всичко!

Италианците вярват, че за да изживеш "la dolce vita" или в превод - да усетиш сладостта на живота трябав да отпиваш от тайнствената напитка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дни на фолклора в София - храна за душата и за тялото
Дни на фолклора в София - храна за душата и за тялото
Ето как беше заснет видеоклипа към песента на Лидия Вълшебен ден
Ето как беше заснет видеоклипа към песента на Лидия "Вълшебен ден"