Седем души, включително четирима пилоти, са задържани в Турция за подпомагане бягството на бизнесмена Карлос Гон от Япония в Ливан през Истанбул. В Бейрут е получена заповед за ареста му, издадена от Интерпол. В свое изявление бившият шеф на Рено-Нисан отхвърли като неверни спекулациите, че семейството му има участие в организирането на бягството.

Карлос Гон е избягал заради отлагане на процеса му и забрана за връзки с жена му, твърдят източници на Ройтерс. Обвиняемият за укриване на доходи и незаконно обогатяване е бил изнервен и от разпит на двете му деца от японски прокурори в Съединените щати в началото на декември. Гон видял опит за изтръгване на признания чрез натиск върху семейството му.

Полетни данни сочат, че беглецът е използвал два различни частни самолета първо до Истанбул и след това до Бейрут. Турската гранична полиция не е регистрирала нито влизането, нито излизането му. Ливан няма споразумение за екстрадиция с Япония.

Бизнесменът с ливанско, френско и бразилско гражданство се радва да добър прием в Ливан, където е минало детството му. Той е направил значителни инвестиции в местни банки и недвижими имоти.

Бейрут опроверга информация за среща с президента Мишел Аун. Гон вече се е срещнал с приятели.

Рикардо Карам, приятел на Карлос Гон: Уверен е в бъдещето, има много планове, заобиколен е от членове на семейството и приятели. Тук си е у дома.

Франция изключи възможността да екстрадира беглеца, ако той се окаже на нейна територия.

Аниес Пание- Рюнаше, министър на финансите на Франция: Защото Франция никога не екстрадира свои граждани.

Обискиран беше домът на Карлос Гон в Токио. Стана ясно, че японските власти са позволили на бизнесмена, пуснат под гаранция от близо 9 милиона долара, да запази френски паспорт, държан под ключ от негов адвокат.

Бившият шеф на Рено-Нисан Карлос Гон е избягал от Япония

Бившият шеф на Рено-Нисан Карлос Гон е избягал от Япония

Бившият шеф на Рено Нисан Карлос Гон е напуснал Япония, където го очаква съдебен процес, и се намира в Ливан.