НОВИНИ

7 от 10 деца са преживели физическа болка от родител

Тревожна статистика. 7 от всеки 10 деца споделят, че са преживели физическа болка от родителско наказание. 17% от майките и бащите в България признават, че системно удрят шамари на децата си. Това показват данните от социологическо проучване, направено по поръчка на Националната мрежа за децата. Учителите попадат сред хората, упражняващи най-често вербален или физически тормоз над подрастващите.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:30, 09.10.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Проучването обхваща родители и деца. Данните показват, че 88% от майките и бащите осъзнават, че шамарите не са ефективно възпитателно средство, но голяма част от тях продължават да го прилагат. Трите най-чести детски отговора на въпроса "Кой ви причинява болка" са "майка ми", "баща ми" и "госпожата".

Славянка Иванова - старши изследовател: Най-често родителите използват телесни наказания по емоционални причини - когато се почувстват безсилни, когато изгубят контрол.

Други "възпитателни методи" , които попадат в графата "травмиращи за децата" са обиди, крещене, изолиране в стая и игнориране.

Мария Брестничка - Национална мрежа за децата: Децата споделят, че телесното наказание е доста травмиращо за тях. Споделят емоции като срам и болка.

От Националната мрежа за децата са убедени, че има много алтернативи, които могат трайно да заменят шамарите във възпитанието. Разговорите са една от тях.

Мария Брестничка - Национална мрежа за децата: И с това да разбираме, че гледната точка на детето не е гледната точка на родителя - да се опитаме да се влезем в неговите обувки.

Изваждането на практиката с шамарите от възпитателните методи изгражда силни характери, убедена е Мария - майка на четири деца, която дава пример с един от синовете си.

Мария Пеева - майка на четири деца: Дойде и ми се оплака, че едно момченце го е ударило на игрището. И баща му, с който водим спорове по тези теми все още, му каза "Ами удари го и ти, как така ще те удря, защити се". И тогава синът ми се обърна и каза "На мен не ми е приятно да го ударя". И знаете ли, той намери начин да се разбере с това дете.

Данните от проучването показват още, че общуването заема най-малка част от родителското време за децата - едва около 14-15%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на отворените врати в авиобаза Граф Игнатиево
Ден на отворените врати в авиобаза "Граф Игнатиево"
Приемат до средата на декември Законите за хората с увреждания и личната помощ
Приемат до средата на декември Законите за хората с увреждания и личната помощ