НОВИНИ

70 години Куклен театър – Пловдив

Пловдивският куклен театър празнува 70-годишнина. Първата трупа професионални пловдивски кукленици е сформирана през 1946 година, но в началото на 1947-а е първото представление на тогавашния Нов марионетен театър. Негов основател е цирковия артист Георги Сараванов.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
18:24, 16.01.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Знаковите събития и имена от този начален период до края на 2016 година са събрани в луксозната енциклопедична книга, посветена на годишнината. Театроведите Никола Вандов и Катерина Георгиева дълги месеци събират пъзела от непълните досегашни летописи и данни от пресата, за да разкажат в данни и фотографии 7-те десетилетия.

В много от описаните периоди Пловдивският куклен театър е водещ в страната, разказаха театроведите. Освен книгата, 70-те години на театъра бяха обобщени с намигане и в специалния концерт спектакъл, подготвен от Леонард Капон в сътрудничество с другите двама режисьори на театъра - Евелина Кьосовска и Веселин Бойдев.

284 спектакъла, близо 3 милиона зрители, плеяда режисьори, актори, сценографи и художници – епохи в родното изкуство, десетки спектакли, обиколили света – това са част от показателните за стойността на театъра свидетелства, чието надграждане продължава и днес. Тази и следващата седмица театърът ще представи някои от най-успешните си днес представления – „Вграждане“, „Дама Пика“, „Малкият принц“ и ред други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп: НАТО е остаряла организация
Доналд Тръмп: НАТО е остаряла организация
БНТ ще излъчи на живо всички събития около встъпването в длъжност на Румен Радев
БНТ ще излъчи на живо всички събития около встъпването в длъжност на Румен Радев