НОВИНИ

7000 деца се борят за 3500 места в детските градини в София

Приключи първото класиране за детски градини и ясли в София. Тази година са кандидатствали 19 903 деца, неприетите на първо класиране са повече от 7000. Те ще се борят за оставащите 3500 свободни места на второто класиране на 24 май.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:33, 10.05.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

И тази година хиляди деца остават без място след първото класиране. като точният им брой е 7146. За недостига допринася и това, че системата е отчела 2500 деца повече спрямо миналата година.

От общия брой кандидатурите - 19 903, 2227 са на вече приети деца, които искат да се преместят.

Свободните места след първо класиране са 3500. Това това би означавало, че след второто ще останат под 4000 неприети деца, но това не съвсем така, защото тези свободни места най-често са в много отдалечени райони или предучилищни групи, а основното търсене е за яслите и за първа група.

;

С недостига на места от общината се борят от години , но притокът към столицата е толкова голям, че е трудно да се навакса и да се осигури място по райони на всички деца.

Мария Минчева,директор на Дирекция "Образование", Столична община: Сами разбирате, София се разраства, София се развива и София става притегателен център за много млади семейства. Това, което е важно, е че броят за местата за деца в яслени групи е увеличен с 1000 именно там в последните няколко години работим усилено, защото там главно е генериран недостига.

По думите на зам.-кмета по образованието Тодор Чобанов, от 2006 г. в столицата са построени 92 нови детски градини.

Д-рТодор Чобанов, зам.-кмет по "Култура и образование", Столична община: По настоящем , както е било във всяка година ,но мисля че тази е рекордна, се извършва много сериозна работа за разширяване на физическия капацитет и подобрения на средата в системата за предучилищено образование.

В момента вече е започнала реконструкцията на 7 детски градини , като предстои и строителството на още 8. Новите правила за кандидатстване, които бяха приложени за първи път, дадоха по-голямо предимство за постоянен, или настоящ адрес в района на детската градина. Работещите родители също получиха една точка отгоре.

Друга важна промяна, която затегна злоупотребите е, че бележките за удостоверяване, че детето страда от хронична болест вече не се издават от личния лекар, а родителите трябва да представят решение от ТЕЛК.

Всички кандидатствали родители ще получат писмо по електронната си поща, утре точно в 5 часа сутринта, с информация дали детето или децата им са приети. Успех на всички!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проучване на БНТ: Ще има ли промяна за българите след евровота
Проучване на БНТ: Ще има ли промяна за българите след евровота
Какви са нагласите на избирателите две седмици преди евроизборите
Какви са нагласите на избирателите две седмици преди евроизборите