НОВИНИ

Лесно ли е да се краде ток?

Заради драстичните увеличения на кражбите на ток в цялата страна, енергоразпределителните дружества се обединиха с общо искане държавата спешно да се намеси в ограничаването на този вид престъпления. Само през последната година, кражбите са се увеличили в пъти, а тенденцията е цифрите да нарастват лавинообразно.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
12:31, 29.09.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Квартал "Света гора" във Велико Търново доказано е рекордьор по брой кражби на електричество. Една от причините е, че тук повечето жители са роми, а те са най-големите специалисти в това как се краде ток за битови нужди. Дори и когато бъдат заловени, нарушителите знаят, че че ще бъдат съдени с години, което също не ги плаши.

- Такива работи аз за пръв път чувам. Кой да краде ток? Как ще се краде ток? Не няма кой, наистина, че само възрастни са останали, всички други са в чужбина.

- Не, не съм чувал такива неща. - А ваши съседи да се оплакват, че имат много големи сметки? - Не, аз от вас чувам.

- Всички електромери са отвън, как ще краде ток отвътре. Те са изнесени, как може да крадеш ток от тук?

Според енергийни експерти, основна причина за непрекъснатото увеличение на кражбите е фактът, че битовите електромери се манипулират много лесно.

Петко Ганчев - енергиен експерт: Вижте сега, когато човек е гладен, глада е по-силен от тока. Доста хора залепнаха по далекопроводите, в кражби на проводници и на трансформаторно масло и на всякакви съоръжения.

Кражба на ток трудно се доказва, особено ако е за отминал период. Специалистите допълват още, че за да се намали кражбата на ток законодателството наистина трябва да се промени. В момента често съвестни платци, плащат солени глоби за грешки и повреди, за които не са виновни.

Петко Ганчев - енергиен експерт: Има случаи с една баба с по 15 лв. една и също сметка, едни същи киловати. Има токов удар, изгаря екрана на електромер, но са и тряснали 500 лв. глоба за това нещо. Товарят я на максимална мощност, защото от токов удар ѝ е изгорял екрана на електромера. За това нещо хората плащат, аз не съм съгласен с това нещо.

В последните години, кражбата на ток, се е превърнала и в бизнес. Има хора, които предлагат да манипулират електромери срещу изгодно заплащане. Понякога обаче, това може да коства живота и здравето на крадците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Флашмоб в центъра на София по повод Световния ден на сърцето
Флашмоб в центъра на София по повод Световния ден на сърцето
Отложиха делото срещу заподозрения за тероризъм Иван Захариев
Отложиха делото срещу заподозрения за тероризъм Иван Захариев