Цената на петрола започна да се покачва след изненадващото решение на Организацията на страните износителки на петрол да ограничат добива. За първи път от 8 години се взема подобно решение. От ОПЕК обявиха, че ще търсят подкрепата и на други производители извън картела.

След тридневни разговори на неформална среща в Алжир членовете на ОПЕК се договориха да намалят общия си добив с около 700 хиляди барала дневно. Това е най-голямото намаляване на производството от кризата през 2008 година. Споразумението ще бъде финализирано на среща на върха през ноември във Виена. Тогава ще стане ясно и конкретното намаляване по държави.

След обявяването на новината сорт Брент се покачи с близо 6 процента и вече се търгува за 49 долара за барел. Покачването в азиатската търговия продължава. Това са най-високите цени от две седмици. Споразумението оказа ефект и върху цените на акциите на енергийните компании на Уолстрийт.

Анализатори определиха споразумението като "историческо". Очакванията са то да спре поевтиняването на петрола и да върне цените около 60 долара за барел.