НОВИНИ

14 години работници от "Химко" чакат заплата, а ги няма в списъците

14 години след като торовият завод Химко - Враца фалира, стотици работници все още чакат да получат последните си заплати. След като заводът беше продаден преди няколко месеца на бизнесмен от Пазарджик, синдикът изнесе списъци в Окръжния съд във Враца с дължимите суми за работническите заплати.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
20:38, 30.09.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Общо в списъка фигурират 683 работници, парите, които им се дължат са 1 138 532 лева.

Оказа се, че и работниците са кредитори на торовия завод, редом с монополистите НЕК и "Булгаргаз", които едва ли обаче ще получат дължимите им 86 милиона лева. Но не всички бивши химици успяха да намерят имената си в изнесените списъци. Сред тях е и Трифон Иванов, който има 20 години стаж в карбамидното произвоство.

Трифон Иванов, бивш работник в Химко: Документи в съда съм подал навреме, справка имам за дължимата сума, но в списъка ме няма. Сега подадох жалба и ще видим какво ще стане. Ние сме много лъгани.
Маргарита Апостолова, бивш работник в Химко: Аз съм в списъка, но съпругът ми го няма. И първия път го нямаше, сега дадохме възражение, за да си вземем парите. Аз имам 800 лева, ще ги взема, но той има над 5000. Не може така, и двамата сме работили и то в най-трудния момент за завода, останахме безработни с две деца.
;

Хората недоволстват, че нямат личен контакт със синдик Росица Томова, която има офис в София.

Маргарита Апостолова, бивш работник в Химко: Пращаме на един адрес, но дали ще получим отговор, не се знае. Никой нищо не ти обяснява. Дано поне си получим парите в пълен размер.

Бившите химици са категорични, че торовият завод никога вече няма да заработи и дори е започнало рязането му за скрап.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дойче банк в криза
Дойче банк в криза
Уволнения в Медицинския университет след скандалите от одитен доклад
Уволнения в Медицинския университет след скандалите от одитен доклад