НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Гордея се с петте години като президент!

На конференция на Глобалния предприемачески мониторинг в България президентът Росен Плевнелиев коментира ролята на държавния глава при формирането на държавните приоритети.

росен плевнелиев гордея петте години президент
bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 04.10.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Росен Плевнелиев, президент на България: Да, президентът не е този, който управлява държавата, но президентът е този, който представлява държавата, той има силен глас и може да задава смислени приоритети. Радвам се и се гордея, че в тези пет години изминахме пътя от "Големия шлем" с три руски проекта до няколко смислени приоритета за България - иновации, дуална система на образование, иновационни екосистеми, енергийна ефективност, енергийна либерализация и енергийна диверсификация. Само преди 5 години нито една от тези теми не беше в дневния ред на българското общество.

Президентът се срещна с IT сектора

Стартиращите компании в България и сектора "информационни и комуникационни технологии" се развиват изключително динамично през последните години, а компаниите имат нужда от добре обучени специалисти.

Това посочи президентът Плевнелиев пред участниците в годишната конференция на Глобалния предприемачески мониторинг България. Според него държавата трябва да подкрепи иновациите и предприемачеството. Отбеляза, че за миналата година софтуерната индустрия съставлява 1.86% от брутния вътрешен продукт на страната и дава работа над 17 500 специалисти. Доволен е, че колкото и разделен да изглежда политическият елит, когато става въпрос за дългосрочни приоритети, има съгласие.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джон Кери: Коректни сме в целите си за Сирия
Джон Кери: Коректни сме в целите си за Сирия
Трайчо Трайков коментира думите на Цветан Цветанов за БКП
Трайчо Трайков коментира думите на Цветан Цветанов за БКП