НОВИНИ

Световните медии за избора на Антониу Гутериш

Деветият шеф на организацията няма да е нито жена, нито представител на Източна Европа, пише швейцарският вестник "Тан". Американското издание "Форин полиси" цитира представителя на Съединените щати в ООН, че изборът на португалеца Антониу Гутериш се е оказал "удивително безспорен". Българският първи дипломат Даниел Митов изрази съжаление, че новият генерален секретар на ООН не е от Източна Европа.

световните медии избора антониу гутериш
bnt avatar logo
от БНТ
15:10, 06.10.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Според класация на агенция Ройтерс, Ирина Бокова е била втора в гласуването, а не четвърта както беше съобщено вчера. Много от европейските страни възложиха голямо доверие на кандидатурата на Кристалина Георгиева, но относно нея Москва изрази резерви предвид ролята й в една от институциите, насърчили икономическите санкции срещу Кремъл, пише италианският вестник "Фолио " .

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш ще бъде четвъртият европеец, който ще заеме поста генерален секретар на ООН. Българският кандидат Кристалина Георгиева се класира на 8-мо място. Другата българка в надпреварата - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е четвърта.

Даниел Митов, министър на външните работи: Очевидно, че този ход трябваше да бъде направен, опитахме се, когато знаем много добре, че един кандидат няма никакви шансове и не може да бъде избран, да предложим друг. За съжаление източноевропейската група пропусна своя шанс да излъчи генерален секретар на ООН и съжаляваме, дори, че няма да е жена, както се говореше. А и някои държави се кълняха в това, някои държави постоянни членки на Съвета за сигурност се кълняха, че държат на Източна Европа и на жена.

Според швейцарския вестник Тан, за Москва Георгиева е била като въплъщение на евросъюза, наложил тежки санкции на Русия заради Крим и че руснаците са предпочитали другата българска кандидатура - тази на Ирина Бокова. Директорът на ЮНЕСКО обаче е била смятана от западните страни за прекалено близка до Русия, пише още "Тан".

Гутериш успя да си осигури номинацията като спечели на своя страна Русия, за която се смяташе че блокира кандидатурата му, пише " Дейли телеграф".

"Вашингтон пост" отбелязва, че тазгодишната по-открита процедура е щяла да постави Русия в неудобна ситуация, ако беше отхвърлила Гутериш и припомня мнението на нейния представител Виталий Чуркин, че е ред на Източна Европа да излъчи следващия генерален секретар на ООН и че за предпочитане е това да е жена.

Формалното гласуване за избирането на Гутериш на този пост е днес в 17 часа български време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов не вижда логика в искането на оставка
Премиерът Борисов не вижда логика в искането на оставка
21 са кандидатпрезидентските двойки,  които остават в надпреварата на 6 ноември
21 са кандидатпрезидентските двойки, които остават в надпреварата на 6 ноември