НОВИНИ

Агенцията за бежанците ще предложи законови промени за убежище на мигрантите

Агенцията за бежанците ще предложи законови промени, ограничаващи движението на лицата, които са в процедура за предоставяне на убежище. Това заяви в студиото на "Денят започва" председателят на агенцията Петя Първанова. По думите ѝ, законовите промени се налагат, защото често се случва мигрант, регистриран например в Харманли, да бъде открит в София.

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 11.10.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Над 12 000 души са потърсили закрила у нас през 2016 година, като 375 от тях са получили статут на бежанец, а на 302 е оказана хуманитарна помощ. В момента близо 5400 души чакат решение. Предвижда се да бъдат създадени помещения от затворен тип в Пъстрогор и част от центъра в Харманли. Ако предлаганите промени в закона бъдат приети, мигрантите ще могат да се движат само в областта, в която са регистрирани.

Петя Първанова, директор на Държавната агенция за бежанците: "В закона за убежището и бежанците трябва да бъде извършена промяна. До момента законът предвиждаше лицата, които са в процедура, търсещи закрила, да имат право да се движат свободно на територията на цялата страна. Това трябва да се промени и те да се движат в определени зони. Важно е да не бъдат накърнени други права и те да имат достъп до социални, медицински и образователни услуги. Не би трябвало да имат необходимост да се движат в цялата страна. Настанени са в центровете, за могат да са налични тогава когато са необходими за целите на процедурата".

Вижте целия разговор с Петя Първанова в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ищар и Имани завладяват НДК
Ищар и Имани завладяват НДК
Няма опасност за хората от евакуирания блок в София
Няма опасност за хората от евакуирания блок в София