НОВИНИ

Теменужка Петкова заминава за Москва във връзка с проекта АЕЦ "Белене"

Към казуса с дълговете към Русия за поръчаното оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене". Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заминава за Москва за участие в работна група. На срещата ще бъдат обсъдени следващите стъпки по изпълнението на решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото за АЕЦ "Белене".

теменужка петкова заминава москва връзка проекта аец белене
bnt avatar logo
от БНТ
06:18, 13.10.2016
Чете се за: 00:21 мин.
У нас

Международният арбитражен съд осъди България да плати 620 милиона евро за произведените от рускотото дружество "Атомстройекспорт" два ядрени реактора. Според становището на международното адвокатско дружество "White and Case" Националната електрическа компания, която трябва да плати оборудването, не може да обжалва съдебното решение.

Единствено е възможно страната ни да поиска технически корекции и да оспори някои от тълкуванията на съда. Заради бързотрупащите се лихви по дълговете за оборудването парламентът одобри отпускането на заем от бюджета към НЕК. За да може средствата да бъдат изплатени, е необходимо и разрешение от Европейската комисия, тъй като се касае за държавна помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предполагаемият сирийски атентатор се е самоубил в килията си в Лайпциг
Предполагаемият сирийски атентатор се е самоубил в килията си в Лайпциг
Над 100 миньори от Бобов дол остават под земята
Над 100 миньори от Бобов дол остават под земята