НОВИНИ

Ирак започва нова мащабна операция срещу "Ислямска държава"

Иракските сили за сигурност обявиха, че започват нова мащабна операция, чиято цел е да прочисти от терористи пустинните територии в западните части на страната край границата със Сирия. „Иракската армия, федералната полиция и (популярните паравоенни отряди) „Хашед ал Шааби“ тази сутрин започнаха да прочистват региона Ал Джазира, намиращ се в провинциите Салахедин, Ниневия и Анбар“, заяви ръководителят на Съвместното оперативно командване Абделамир Ярала.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:19, 23.11.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света
ирак започва нова мащабна операция ислямска държава

По-рано днес ООН обяви, че групировката „Ислямска държава“ е загубила 95% от териториите си в Ирак и Сирия, които е контролирала през лятото на 2014 година.

Според специалния пратеник на ООН в Ирак Ян Кубиш обаче това се е случило на много висока цена. „Хиляди военни и цивилни бяха убити или ранени, хиляди жени останаха вдовици, а децата сираци, стотици хиляди деца, сега са с промити мозъци, без подходящо образование. Цели градове лежат в руини, около 6 милиона души са избягали от домовете си", заяви Кубиш.

По думите му основният приоритет на Ирак трябва да бъде да се създадат условия за безопасното завръщане на вътрешно разселените лица, както и да се стабилизират, възстановят и реабилитират всички засегнати райони. В този случай, трябва да се обърне внимание най-вече на регионите, където живеят етническите и религиозните малцинства, изтъкна още той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици чакат за настаняване в центрове за хора с психични разстройства
Стотици чакат за настаняване в центрове за хора с психични разстройства
Арестуваха 29 души в Египет, подозирани в шпионаж за Турция
Арестуваха 29 души в Египет, подозирани в шпионаж за Турция