НОВИНИ

Бойко Борисов: В първия работен ден ще депозирам оставката на кабинета

"От резултатите от изборите става ясно, че всъщност управляващата коалиция няма мнозинство и всъщност не само не могат да се направят реформи, а и бюджетът не може да се приеме", заяви Борисов в първата си реч след изборите. "Първият работен ден, ще депозирам оставката на този кабинет", каза още Борисов. Много е важно да се знае, че държавата се управлява трудно и положихме много усилия, допълни премиерът. Вотът ясно показа, че над 3.5 млн. желаят промяна. Хората се чувстват неудовлетворени, каза той и заяви, че свикването на Велико народно събрание, е задължително.

bnt avatar logo
от БНТ
21:19, 13.11.2016
13690
Чете се за: 02:10 мин.
У нас

Борисов поздрави новоизбраната президентска двойка Румен Радев и Илияна Йотова и благодари на всички, които са подкрепили ГЕРБ.

Бойко Борисов, министър-председател: "Да поздравя колегите от ДПС, които положиха огромни усилия да спечели господин Радев. Да поздравя колегите от ДСБ, които направиха възможно това да се случи. И да благодаря на тези, които гласуваха за Радев, че има нова политическа ситуация в България. При тази нова ситуация, става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. От изказванията на Каракачанов и приоритетите, които имат Патриотичният фронт, те рязко се разминават с това, което ние имаме в бюджета. При това положение тази част от РБ и ГЕРБ няма как да имат мнозинство в парламента. Така че ние, първият работен ден в парламента, ще депозираме оставката на този кабинет. Ако искат може да си направят правителство, защото някои ще кажат, че тласкаме страната към политическа криза. Точно обратното. Вече има твърдо заявено от резултатите, които излязоха ново мнозинство - БСП, ДПС, ДСБ и други. Така че могат спокойно при връщането на мандата да си направят кабинет, още в този парламент и да управляват две години.

Борисов заяви, че не са сърдити, а напротив - винаги са се съобразявали с волята на народа.

Бойко Борисов: "Новото мнозинство явно се показа. Надявам се тези ,които са ме обвинявали в задкулисие с ДПС да ми се извинят. Не само на мен, а и на партията.Защото на тези избори, като не случайно поставих и правителство като залог, знаех каква подкрепа ще получа. Това е демокрацията, от тук нататък ще подкрепяме тези политики, за които смятаме за правилни. Ще направим добър анализ вътре в партията. Анализи и на кметовете по страната ще направим. Ще им потърся много сериозна отговорност, защото за тези 2 години ние не можем да направим 3ти компромис. Преди 2 години направихме компромис. Нито се харесвахме с РБ, нито с Патриотичния фронт, нито с АБВ. Но тогава след Орешарски ситуацията беше друга. Ние 2 години изкарахме, сега другите да поемат 2 години. Забравих да честитя и на Радан Кънев. Направи всичко възможно център дясното да се разбие. Ако иска може да го вземат в коалицията, ако не счита ,че винаги трябва да е опозиция. Ние сме опозиция по волята на народа."

Той заяви, че референдумът проведен на 6 ноември, ясно показва, че над 3 милиона искат промяна.

Бойко Борисов: "Аз мисля, че вече свикването на Велико народно събрание е задължително. Ясно е, че политическата класа в този вид не е добре. Хората не са доволни. Ако има и други желаещи за такова нещо, ние ще участваме. Ще настояваме трите въпроса от референдума , ще гласуваме да станат закони. Считам, че субсидията за партиите от един лев, ще даде възможност на олигарсите да участват с черни пари в изборите.Така както изведнъж се оказа, че Генерал Радев безработни хора са го спонсорирали. 0 лева субсидия . мажоритарен вот и да се намали броя на депутатите. Ще действаме и по трите въпроси. Ако трябва Томислав Дончев ще го науча да пее, за да може да ви го обяснява така, че с песни да го разберете по-добре.
Бойко Борисов: "Разбира се, че има много грешки в ГЕРБ. Ние се учим от грешките, взимаме си поуки. Аз винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам с кожата си. На тези избори хората ни казаха, че нещо не е както трябва. Вашите приоритети са добри, но явно има и други по-добри. Ние всеки ден даваме видими неща - магистрали , жп линии, театри, санирани училища, блокове, субсидии, бой по контрабандата, под 8% контрабанда на цигари в Европа. Нещо, което хората ни казват, не оценяваме и не усещаме. Разбирам ако нямаше мнозинство, ако беше на кантар, да говорим да търсим варианти да правим срещи. Категорична е победата на Радев. Категорично е желанието на БСП да управлява. Категорично е всички да станат опозиция."

Той призова президента Плевнелиев да изиска списък за служебно правителство от БСП, веднага след като от ГЕРБ подадат оставка.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Стоилов: Очаква се президентската институция да излъчва повече достойнство
Янаки Стоилов: Очаква се президентската институция да излъчва повече достойнство
Алфа Рисърч: Паралелно преброяване на 50% от извадката
"Алфа Рисърч": Паралелно преброяване на 50% от извадката